lördag 14 maj 2016

Sol ute och sol inne i Köpenhamn

Idag när regnet rasar vill jag tänka tillbaka på föregående långhelg som tillbringades i Köpenhamn. Vi kom i lagom tid för att se magnoliorna blomma. Mäktigast av alla var den vid Ordrupgaard, en  bit utanför stan.

Men det var egentligen inte för blommans skull vi åkte hit, målet var att se utställningen "Hjemme hos Hammershøi" med Vilhlem Hammershøis stillsamma målningar. Konstnären finns representerad i den fasta samlingen på Ordrupgaard, ungefär samtida och med liknande grundtanke som Waldemarsudde, men de verk som visas nu lyfter särskilt fram de rum, den lägenhet, som målaren utgick ifrån. I målningarna finns ofta hustrun Ida, overksamt verksam.
Museets moderna tillbyggnad är ritad av nyligen bortgångna arkitekten Zaha Hadid. 


Efter att ha sett filmen The Danish Girl ville både jag och min make se Gerda Wegeners verk. Och till vår stora lycka hänger de just nu på Arken Museum! Så dit åkte vi förstås också. 
Gerda Wegener målade inte bara Lili/Einar Wegener utan också bland annat en hel del illustrationer till tidningar, en del satir mm som var fint att se. Här fångas den unga coola flapper-kvinnan.
Vi är förstås många som stannar en extra stund vid verken där Lili, ofta med den bara ryggen mot betraktaren, är modell. Det känns lite speciellt att se målningarna på riktigt, att genom penseldragen se den nära relationen mellan Gerda och Lili.
Einar Wegener finn också representerad med några verk, t ex det här där Gerda sitter modell uppflugen på en mur på Capri. Lili målade inte.
Arken Museum är granne med havet där fötterna får ett svalkande dopp samtidigt som signaturmelodin från tv-serien Badehotellet ljuder inombords.
Fötterna ja, de traskade mycket förra helgen, i kvarter och på gator de tidigare aldrig nött. Till exempel här på söta Krusemyntegade. Jag gillar det, att återkomma till städer, se nya delar av dem och gå djupare än de allra mest välbesökta och lättfunna turiststråken.
Nöjda efter ett par dagars turistande och flanerande åt vi en sista middag till den här utsikten i stadsdelen Christianshavn.  
 Vi ses igen Köpenhamn!

4 kommentarer:

 1. Vilken fin resa ni varit på - ja, sådana dagar stannar verkligen i minnet och kan pigga upp senare, sämre dagar. Så vackra Gerda Wegeners tavlor var! Klart man vill se dem! Det vill jag också, så snart jag sett filmen, alltså ganska snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev en riktig sommarresa! Köpenhamn är en så härlig stad att vara i också. Hoppas du ser såväl film som konst! :-)

   Radera
 2. O Hermia . lässugen gör du mig alltid, tack! Men nu blir jag också både konstsugen och ressugen.
  Du skriver så lockande!

  Lena K E

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!