söndag 17 januari 2016

Suffragette - om de som gått före

Idag  åkte vi till den pigga biografen Roxy Star i Sandviken för att se Suffragette som hade Sverigepremiär i fredags. Filmen, som är skapad av Abi Morgan och Sarah Gavron, skildrar alltså suffragetterna och deras kamp för kvinnlig rösträtt eller överhuvudtaget rättigheter. 
I centrum för handlingen står en mindre grupp personer, men rörelsen engagerade tusentals modiga kvinnor (och även män). Maud (Carey Mulligan) är tvätterskan som börjat sitt slitsamma arbete vid sju års ålder. Hon är praktiskt taget född på tvätteriet. Nu lever hon, ung men sliten, med man och barn. Hon dras in i kvinnorörelsen, först motvilligt men sedan alltmer övertygad om att det är den rätta vägen.

En av mina stora favoriter, Helena Bonham-Carter, gestaltar en annan av kvinnorna i gruppen. Hon är apotekaren som till skillnad från de allra flesta andra kvinnor har en högre utbildning. Hennes man stöttar gruppens arbete, vilket även det kräver en hel del mod.

Ledaren, Emmeline Pankhurst (Meryl Streep), gör hastiga framträdanden men är förföljd av polisen och håller sig undan. Orden räcker inte längre, männen med makten lyssnar inte - det är dags för handling! Och handlar gör Maud m fl tvärs över klasskillnader för att bli sedda och lyssnade på.
Suffragette är en stark, berörande och viktig film om de som gått före och gjort skillnad. Kvinnorna blir svikna, brutalt nedslagna av polisen och fängslade men reser sig och fortsätter kampen. Andra kvinnor hånar dem utan att vilja förstå att kampen också är för dem, de stöts ut, deras män tål dem inte och barnen tas ifrån dem. Och kanske är det drivkraften - kampen fortsätter inte trots utan på grund av dessa händelser. Just för att konsekvenserna är så absurda och grymma och direkt säger något om kvinnans icke-värde. Kvinnorna måste kämpa för en lag - ett liv - som innefattar dem själva och som de själva får vara med och utforma. 

Jag blev djupt gripen av filmen, av de livsöden den berättar om, fiktiva men sanna, så fint och trovärdigt fångade av skådespelarna. Därtill i ett levande London. Spring och se! 

10 kommentarer:

 1. Ja, ska verkligen springa och se den här filmen!

  SvaraRadera
 2. Ja, ska verkligen springa och se den här filmen!

  SvaraRadera
 3. Den här filmen visas faktiskt på den lilla biografen i grannbyn och jag ska verkligen försöka att se den. För ganska många år sedan nu visades en mycket välgjord serie på TV "Sida vid sida" (engelsk serie) som handlade om kvinnornas kamp för rösträtt. Den kunde man gott visa i repris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gärna vilja se Sida vid sida! Så intressant och viktigt ämne att få veta mer om!

   Hoppas du kommer iväg till bion. Roligt de mindre biograferna/byarna/städerna är på framfötterna.

   Radera
  2. hm.. visar framfötterna kanske man säger?!

   Radera
 4. Låter som att det är dags att gå på bio :0)

  SvaraRadera
 5. Jag såg den i helgen och blev verkligen tagen. Det är så otroligt viktigt att vi inte tar allt för givet, utan fortsätter jobba för jämlikhet i alla möjliga aspekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det en stark film! Det är ju långt ifrån alla länder där kvinnor lever jämställt, så verkligen en påminnelse om att arbetet inte är slutfört..

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!