måndag 28 juli 2014

En roadtrip med konst

Igår satte vi oss i den välkonditionerade bilen och for till Avesta, närmare bestämt till Avesta Art i det gamla verket. I den här stora, mörka och spännande byggnaden pågår en utställning som visar sig vara mycket väl värd åkturen.
Här har ett flertal konstnärer från olika länder och med internationellt renommé samlats. De representeras med verk som i de flesta fall skapats med utgångspunkt i den dramatiska miljön. Men alla finner sig väl tillrätta.

Här finns ett par skapelser som jag först knappt tror är på riktigt, där det som ser ut att vara ett nystan av järn genom lampans sken blir något helt annat. 
Här finns foton, installationer, målningar och skulpturer i väl avvägd mängd. En del saker är enklare andra kräver mer av betraktaren. Om ett foto hör jag en besökare yttra orden "här är den där ekivoka" - konsten berör och utmanar. Och det gamla verket bidrar och väcker ibland känslan av att treva sig fram i ett spökhus. 

Mest oväntad är nog den interaktiva operan där vi kan skapa våra egna ljud med hjälp av trumpinnar. Kanske är det värmen eller de lata dagarna men både maken och jag blir nästan löjligt glada i konstverket. 

Årets utställning pågår t o m 7 september - ett besök där rekommenderas varmt! Jag är en upplevelse rikare.
Från Avesta åker vi vidare till Norberg i Västmanland och fyller på med energi på Elsa Anderssons konditori. En cykeltävling avslutas just så det är extra mycket liv och rörelse i centrum. Vi letar oss fram till ortens fina Sundbergs Antikvariat, Fagerstavägen 9

och strosar runt mellan hyllor sorterade i oordning. 
Jag går därifrån med den här, som jag ägnat den här dagen åt att läsa
Nöjda åkte vi hemåt, med ett stopp för dopp. 

2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig resa! Den där interaktiva operan låter lockande, och järnnystanet som blir konst ser fascinerande ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid lika roligt också att utforska det som finns lite mer på hemmaplan..

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!