torsdag 6 oktober 2011

Skäms inte för att du är människa, var stolt!

All undran är över! Vilken fantastisk nyhet Peter Englund levererade! När alla, inklusive förläggare och författaren själv, slagit ifrån sig tankarna slog Akademien till. Härligt! I mars i år hade vi en Tranströmerdag på biblioteket där jag jobbar, för att hylla den 80-årige författaren. Ett av inslagen då var att Tomas Tranströmers dotter Emma läste sin fars diketer. Så vackert, så vackert. Och bland det vackraste, den här:

Romanska bågar
"Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna
i halvmörkret.
Valv gapande bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.
En ängel utan ansikte omfamnade mig
och viskade genom hela kroppen:
'Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.'
Jag var blind av tårar
och föstes ut på den solsjudande piazzan
tillsammans med Mr och Mrs Jones, Herr Tanaka och
Signora Sabatini
och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt."

Jag har citerat den och andra här tidigare. Idag hoppas jag poeten är lyckligare än lyckligast. Jag hoppas också att min älskade make är vettig nog att införskaffa champagne för att fira ikväll. För när jag inte fick en, för mig, okänd författare att läsa - vad passar bättre än denna kända, älskade? Det är lite overkligt, faktiskt.

"Se hur jag sitter
som en uppdragen eka.
Här är jag lycklig."

4 kommentarer:

 1. Älskar den dikten, så himla, himla fin. Jag tror faktiskt att många skrek av helt äkta glädje när Englund presenterade årets val, själv började jag lipa. Så kan det gå när det verkligen är någon som berört en. I Sverige känns det nog som ett val som varit självklart i många, många år och ett namn alla känner till. Undrar hur det är i resten av världen? Bara för att han är översatt så behöver han ju inte vara lika omtalad som ex Ko Un, liksom.

  Ikväll blir det champange här också om vi hinner få med någon hem. Har dessutom 3-månaders brölopsdag så kunde inte bli bättre!=)

  SvaraRadera
 2. Hoppas det är ok, men själv nog den dikten rätt av och postar hos mig också. Så himla glad jag är!

  SvaraRadera
 3. Hahaha så bra "När alla, inklusive förläggare och författaren själv, slagit ifrån sig tankarna slog Akademien till. Härligt!"

  Precis vad jag tänkte :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!