måndag 24 oktober 2011

Paul Austers anteckningsbok

Jag är väldigt förtjust i berättelser om osannolika sammanträffanden, om händelser som låter som sagor fast det alldeles på riktigt. Paul Auster är en mästare på detta i kanske främst sina tidigare romaner. I Den röda anteckningsboken som jag läste ut i morse berättar han i korta stycken om flera olika sådana märkliga och verkliga saker. Han tycks ha en särdeles förmåga att dels själv vara med om det mest märkliga och att dels få ta del av andra människors historier. I anteckningsboken finns en blandning av bådadera. Austers lilla bok läser jag ivrigt och den rinner snabbt framför ögonen. Det han berättar är fascinerande och omtumlande och kan inte återges utan måste läsas.
Det är så fantastiskt hur vägar korsas, hur människor möts, och hur sådant som i förstone tycks vara av ingen betydelse i slutändan betyder allt, som om det fanns en tanke bakom, en plan. När sådana här nästan mystiska saker händer en själv känns det på samma gång som att världen blir mer begriplig och trygg (tänker på den där teorin om att vi människor inte är mer än sex (sju?) steg ifrån varandra) och omskakad och osäker. Kanske är livets väv så  konstruerad att dessa sammanlänkningar finns hela tiden, fast det bara är ibland de träder fram synliga för oss? Ett av mina stora märkliga ögonblick var när min dejt och jag kom underfund om att han under nio år gått i samma klass som en av mina nära väninnor - och det inte i Gävle utan i en by i Västerbotten. Dejten är jag numera gift med och väninnan träffade jag senast i helgen. Så är livet.

5 kommentarer:

 1. Men är det inte det Auster är som allra bäst på? De där små mötena, händelser och sammanträffanden som får stor betydelse för dem som upplever dem. Vad roligt att du fick en sådan läsupplevelse! Och att dejten stannade kvar i livet.=)

  SvaraRadera
 2. Vilken austersk känsla jag fick av att läsa det här inlägget! Tappade lite intresset för honom efter tre-fyra böcker, men nu blev jag sugen på att läsa mer.

  SvaraRadera
 3. Bokomaten - ja, han är ju det. Bäst på detta! Och när jag läser Den röda anteckningsboken förstår jag på ngt sätt varför...Hans liv ser ut så..

  Spectatia - Austersk känsla - spännande :) Mest har jag gillat hans tidigare romaner, och där finns många kvar att läsa..

  SvaraRadera
 4. Har du läst "Dårskaper i brooklyn" av Auster? Den handlar också mycket om slump och oväntade möten. Jag kan verkligen rekommendera dig att se babel-intervjun med Auster också, jag blev inspirerad av den. Finns på svt play.

  SvaraRadera
 5. Jessica! Tack för dubbeltipset! Dårskaper i Brooklyn har jag inte läst än, men den har (på Austerskt vis) dykt överallt den senaste tiden, så jag måste läsa den snart..

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!