måndag 3 oktober 2011

Önskan inför torsdag

I år önskar jag det blir så som det var då, innan jag började vistas så här intensivt mellan bokhyllorna, omgiven av litteraturen. Jag önskar mig någon (för mig) okänd, med svåruttalat namn. En poet, en essäist, en filosof eller en obskyr bortglömd författare med få, men hängivna läsare. Jag önskar att en svart fläck på min litterära karta belyses med skarpt ljus. Att namnet inte är något som klingar bekant - Oates, Roth, Murakami, Adonis. Ge mig något annat! Ge mig något nytt! Snälla?

12 kommentarer:

 1. Jeg syntes både Herta Müller og le Clezio var uventede vinnere.
  Men du vil altså ha noe enda mer eksotisk ?
  (Torsdag, sier du. Hadde jeg faktisk glemt.)

  SvaraRadera
 2. Ja, på torsdag. Kl. 13, som vanligt. Ja, hellre någon helt okänd än en känd men oväntad.

  SvaraRadera
 3. Hermia: Jag instämmer. Jag vill gärna också ha något helt nytt och gärna okänt- något som kan inspirera och lära och ja, så blir det kanske fart på översättandet (i alla fall tillfälligt- för jag tror inte på svenskt...).ju mera obskyrt- desto bättre :-)

  SvaraRadera
 4. Hadde vært hyggelig med en svensk eller norsk. Jon Fosse er vår internasjonalt mest kjente dramatiker.
  Hvem kan svenskene stille opp med i Nobel-sammenheng?

  SvaraRadera
 5. Ja, du Geir.. bra fråga. Tomas Tranströmer är ju det namn som brukar komma ifråga, fast jag tror allt mindre på det. Lite trist, men jag kommer inte på någon svensk författare som känns i jämvikt med priset, någon som har den digniteten. Funderar lite och hoppas någon annan har någon idé!

  Saabye Christensen är jag ju jätteförtjust i, för att nämna en till norsk, men han är rätt ojämn, tror jag.

  SvaraRadera
 6. Eller förresten, ett par jag tänker på - fast inte nu, men längre fram i författarskapet: Sara Stridsberg och Jonas Hassen Khemiri. Inte särskilt troligt, men ändå.

  SvaraRadera
 7. Jag vill inte ha någon okänd, jag älskar när det är ngn jag läst. Vilket bara har hänt en enda gång... Synd att jag missade dig på mässan!

  SvaraRadera
 8. Lyran! Ja, Herta Müller-året var ju häftigt, att vi läst jorden runt med henne. Minns hur det var när jag var yngre, när i stort sett alla namn var okända. Antingen har jag fått bättre koll, eller så har vinnarna de senaste åren varit mer "mainstream" än tidigare?! Nej, det var en ytlig spekulation.

  Håller med - synd vi missade varandra på mässan! Hoppades jag skulle finna dig ivrigt skrivande i bloggrummet..

  SvaraRadera
 9. Geir, låt oss inte glömma att Fosse även är poet.

  Skulle vara kul om det blev han även om jag personligen håller Tranströmer högre (som poet alltså)...

  SvaraRadera
 10. Jag håller med dig litet grand, det vore härligt att se strålkastarna riktas mot någon helt okänd författare! Det skulle inte få mig att säga "blä, de ger ju ALLTID priset till någon man inte känner till", i alla fall. Men eftersom jag gillar både Tomas Tranströmer och Chinua Achebe så mycket, så hoppas jag att någon av dem får priset, för deras skull. Ja, och litet för min skull också, för jag skulle också bli nöjd. :)

  SvaraRadera
 11. Oj, här har det blivit höstfint! Vilket lyft!

  Och jo, det där med om det är någon man läst eller inte.. ja, jag tycker og det är roligt om det är någon man känner till, eller läst, men jag läser likagärna efteråt, faktiskt. Upptäcka nytt. Herta lästa jag bara dagarna efter t ex. Väldigt kul att upptäcka nytt.


  Annars åller jag med dig om att det har blivit aningens mer mainstream, inte bara det att man är mer bevandrad nu tror jag. Hur mainstream det nu kan bli ändå med nobelpriset.

  SvaraRadera
 12. Jag skulle också bli glad om priset gick till Tranströmer eller Achebe, och kanske skutta lite...

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!