söndag 16 oktober 2011

På promenad i den eviga staden

2006 var jag och min make, som då var min sambo, i Rom. Resan var kort, syftet med den var att växla förlovningsringar. I november ska vi åka tillbaka, under en vecka ska vi hyra en liten lägenhet i stadsdelen Trastevere. Vi promenerade där förra gången, och blev båda väldigt förtjusta. Trastevere är en stad i staden, som bjuder på något som kändes som en genuin bit av italienskt liv.

Som en uppladdning inför resan har jag nu läst den lilla boken, den personliga stadsguiden, Rom och floden som delar Italien av Sanda Petrignani, som är utgiven av Larurella&Wallin vilka specialiserat sig på genren skön reselitteratur. Och det är skönt läsa en skildring av en stad sedd genom en italienskas ögon, istället för genom t ex en hurtig amerikans. Skönt också få blunda för Berlusconi och se de vackra värdena istället. Författaren till boken bor i just Trastevere och det är den delen av staden hon utgår ifrån i sin skildring. Trastevere ligger "på andra sidan", på andra sidan floden Tibern vilket för de som bor där är långt från stadens egentliga centrum. Eller kanske rättare - för dem är Trastevere just centrum. Trastevere har återfunnit något av sin forna charm, här lever konstnärer och "vanligt folk" sida vid sida, infödda och inflyttade.
Petrignani bygger sin historia om staden på möten med andra boende där eller med andra som har en relation till stadsdelen. Men hon börjar med en cykeltur längs med Tibern. För romarna är floden, enligt henne, osynlig. Murar är uppförda för att skydda staden från det vilda vattnet. Men för boende i Trastevere finns floden där. Och jag minns floden från mitt tidigare besök. Kanske för att jag gillar vatten som flyter fram, skapar liv åt ett stadsrum.

Sedan promenerar Petrignani runt och ett tag har jag datorn i knä, med Google map uppslagen, för att orientera mig. Sträckorna är korta, de små torgen ligger nära varandra. Författaren möter andra författare, intellektuella, filmskapare, bagare, hemlösa och amatörkonstnärer i en blandning. De utgör ett galleri av boende i Trastevere eller på andra sidan Tibern. Jag noterar namn på platser, piazzor, konditorier och restauranger. Men det är inte riktigt så boken ska läsas. Den förstås bäst när jag lägger ifrån mig papper, dator och penna och bara följer med i de vindlande promenaderna. Varje människa som Petrignani möter har en historia att berätta - om området de befinner sig i, om byggnader, statyer, piazzor eller om andra personer. De blir både författarens och mina guider.

Sandra Petrignani får Rom och i synnerhet Trastevere att framstå som ännu mer lockande och hon får mig riktigt på fall när hon berättar om hur man år 1993, i den biograftäta stadsdelen, visade hela Heimat 2 på bio. Varje vecka ett nytt avsnitt. Varje avsnitt ca två timmar. 13 avsnitt totalt. Kommer du ihåg tv-serien? Den om Herman m fl som studerade i München? Det var konst, musik, kultur. Oj, vad jag tyckte det var bra, då på 90-talet.

Dessutom får författaren mig att vilja turista min egen hemstad, på det sätt hon gör. Gävle är så långt från Rom man kan komma men även här finns gator jag inte vandrat. Dessutom finns om inte en flod så en å som delar staden. Men först, om en månad ungefär, ska Trastevere upptäckas!

10 kommentarer:

 1. Det låter som den perfekta uppladdningen för en härlig semester.

  SvaraRadera
 2. Ja! Och att resa i mörka november är något jag drömmer om att kunna göra varje år, så tanken på att det blir av gör mig lycklig!

  SvaraRadera
 3. Den boken skriver jag upp. Så intressant den verkar. Jag skulle gärna bo på en plats där man visar "Heimat" på bio.... (jag har den tack och lov på DVD).

  SvaraRadera
 4. Låter underbart! Trevlig resa, så småningom.

  SvaraRadera
 5. Men vilket bra lästips! Jag var själv med dåvarande sambon i rom för första ggn 2006, vill jag minnas. Men visst har ni varit där sedan dess? Tycker mig minnas inlägg om det.

  Dessutom kan jag berätta att man faktiskt visade heimat på bio i min stad också när det begav sig. Men jag såg på TV. Som jag älskade den då också. Känns otrligtm yket 90-tal faktiskt. Mina sista tonår är otroligt starkt förknippade med den serien.

  Och naturligtis, Trevlig resa! Funderar själv på att bara läsa boken då det inte blir någon trip på ett tag.

  SvaraRadera
 6. Ingrid: Tänkte på dig och de floder du rört dig längs när jag läste boken! Så Heimat finns på DVD... mycket lockande.

  Spectatia: Tack!

  Bokomaten: Blir nästan osäker själv men nej i Rom har jag bara varit en gång. Däremot har vi sett andra delar av det vackra landet vid några olika tillfällen..
  Heimat.. minns så my av stämningen och av konsten de levde i, med, genom. Drömde om att leva som de gjorde!

  SvaraRadera
 7. Åh, vad härligt att ni ska till Rom nu i mörka november:) borde bli supermysigt! Vår resa till staden (och då speciellt till fantastiska Trastevere) i somras gav verkligen mersmak, och jag vill gärna åka tillbaka så snart som möjligt. Hoppas ni får det jättebra:D

  SvaraRadera
 8. Ah, vad sugen jag blev pa att resa dit! Har tyvarr aldrig varit dar, men har alltid velat...

  SvaraRadera
 9. Låter så himla bra, jag vill verkligen läsa den här!

  SvaraRadera
 10. Jenny - Ja till Rom ska vi!! Du kanske har ngt hett Trastevere-tips?

  Emma - listan över platser som vill besökas är verkligen (trevligt) lång :)

  Mia - Ja, läst den! Ser nu fram emot nästa bok från förlaget med den lite udda titeln "Venedig är en fisk"...

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!