söndag 8 juni 2008

Jennifer Aniston

inspirerar huvudpersonen i Ser mitt huvud tjockt ut i den här? att bära slöja på heltid. Amal som hon heter bor i Melbourne, är muslim och kallar sig "australienare med bindestreck" - en australiensare med en dubbel eller flerdubbel kulturell identitet.

Förutom det vanliga tonårsbrottandet med frågan "Vem är jag?" tvingas Amal ta ställning till sig själv utifrån vad andra tycker om henne. Det är efter 11 september men samtidigt som terrordådet på Bali. Ett dåd som gör att allas blickar riktas mot Amal, som förväntas agera som förklarare till andra människors handlingar. Hon blir ett slags syndabock, i likhet med huvudfiguren i Den ovillige fundamentalisten.

Boken är annars underhållande skriven och full av referenser till dagens populärkultur. Här finns de sedvanliga kärleksbekymren, relationen till vännerna etc. Men här finns även komplicerade föräldrar-barn relationer som ger en komplexitet åt berättelsen. Kanske är det för många ingredienser men det är bra skrivet, intressant och roande. Men det är också förfärande att ta del av allt Amal behöver gå igenom p g a hennes val att bli slöjbärare och i det ytttre ge uttryck för sin tro.

Översättaren tycks tyvärr ha en förkärlek för ordet "genmäle". Det kryllar av just det ordet, som inte ligger rätt i min mun och knappast i en tonårings heller. Jag undrar vilket ord författaren Randa Abdel-Fattah använt i sin ursprungliga text.

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag tyckte väldigt mkt om den boken, Randa Abdel-Fattah har skrivit en liknande bok också som heter "Tio saker jag hatar med mig själv". Där skäms huvudpersonen för sitt etniska ursprung och gör allt för att dölja det, hon har bland annat färgat håret blont.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Roligt att du också tyckte om den. Tack för tipset om "Tio saker..", intressanta teman författaren är inne på!

  SvaraRadera
 3. Ah, läste också den här förra året när Randa Abdel Fattah skulle komma till Lund och prata om sitt författarskap och hur muslimer har det i Australien idag. Väldigt intressant var det faktiskt.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!