tisdag 10 juni 2008

عربية

Medborgarskolan i min stad kommer att ha en nybörjarkurs i arabiska i höst! Fattar ni vad roligt - arabiska! Tänk att kunna tyda åtminstone en minibråkdel av de vackra tecknen, att kunna kommunicera lite på ett världsspråk, som finns i stora mängder i landet. Mina språkkunskaper begränsar sig annars till ok engelska, outvecklad skolfranska och tyska samt till att inbilla mig att jag kan t ex beställa mat på italienska*. Italienska som jag också tappert försöker lära mig i ett långsiktigt njutningsfullt projekt.

Kanske kurslusten är ett utslag av den vårliga upprymdheten och energin men jag hoppas inte höstglåmigheten eller för den delen arbetsschemat kommer att hindra mig. Om inte till hösten så till nästa vår? Snälla jag, lova mig att försöka.

*Under mitt första besök i Italien, närmare bestämt i Fiesole utanför Florens, gav jag mig på att beställa en kall kaffe på italienska (en frappé). Det var i alla fall vad jag trodde. Till bordet kom en förvånad kypare med ett glas kall mjölk. Jag lyckades på något sätt, med högdragen min och generad inför min nyfunne fästman, få det till att jag minsann beställt en kaffe latte - och inte en latte fredo.

6 kommentarer:

 1. Så coolt! Jag skulle också vilja lära mig arabiska någon dag. Jag har sökt en kvällskurs i ryska till hösten. Hoppas att jag kommer in och att jag har ork att lägga tid på det.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är det där med orken. Hoppas du har den i höst - och att du kommer in!

  SvaraRadera
 3. Åh! Avis! Jag har drömt om att läsa arabiska jättelänge, fast blev lite besviken när jag fick höra hur svårt det är. Jag menar - man vill ju både kunna läsa lite och konversera ... men det verkar kört om man inte pluggar hundra år. Tänk - om vi lär oss båda två kan vi bokblogga hemlisar oss emellan :)

  SvaraRadera
 4. tufft! jepp, det är kul med språk bara man orkar... jag älskar språk men lite av lusten att lära sig har runnit iväg under universitetsstudierna, synd!

  SvaraRadera
 5. åååååh, vill oxå läsa arabiska!! Jag hör arabiska dagligen i mitt jobb, men arbetar med tolk, så att jag inte ska behöva lära mig språket. Men vad jag vill, åh, vad jag vill kunna detta språk. Nu kan jag bara säga saker som "ungefär", "ja", "nej", vilket inte riktigt räcker som konversationsgrund...

  SvaraRadera
 6. Lisa: Spara avisheten tills jag faktiskt börjat på kursen... Bloggande på arabiska skulle verkligen vara något av en utmaning. Svårt dock vara hemlig på världsspråk ;-)
  Magix: Mmmm svåraste är nog att orka, känns det som.
  Camilla: Så tänker jag också om just arabiskan - att kunna kommunicera med människor jag möter i vardagen. Har du kanske någon idé om vad jag på biblioteket kan göra för nyanlända kanskesvenskar? Har en del verksamhet och tänker mig en del annan men vill gärna ha nya tankar!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!