onsdag 18 juni 2008

Blablabla och nostalgisk efterlysning

På jobbet ser jag biblioteksbesökare bunkra läsning inför sommaren, digra högar nu när lånetiden är förlängd. Själv gör jag tvärtom. Jag rensar hemmet från biblioteksböcker. Nu ska jag läsa de där fina inköpta böckerna, de inbundna nya och de jag köpt i pocket då och då under det senaste året. Märker att bokinköpen blivit fler den senaste tiden (har, kära nå'n, bara en stämpel kvar innan gratisbok på Pocket Shop). Kanske på grund av (eller tack vare beroende på hur man ser det) bloggläsandet. På något märkligt sätt lockar bloggar inte bara till läsning utan även till shopping, för att ha här och nu och i hyllan. Större delen läsningen recyclar jag dock den gemensamma bokägan. Nu ligger böckerna där i hyllan som lockande karameller. Vill sluka dem alla nu med en gång!

Medan jag skriver kommer jag att tänka på ett bokmärke jag hade på kanske 80-talet. Tror det var reklam från Bokia. Märket föreställde en uggla, gul och röd. En text var skriven på ugglan som gick ungefär så här:

Vissa böcker läser man långsamt
andra slukar man hela..

Någon som känner igen beskrivningen, minns texten?

5 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Svarar inte på din fråga...undrar i stället en annan sak. Har du läst Den motvillige resenären? Jag började på den i går kväll och den är verkligen medryckande och perfekt för en fåtöljresare som jag. Tänkte att det borde vara en bok för dig som är globetrotter. Få se om vi kan ses något i sommar. Dottern längtar till "Gävlet" säger hon.

  SvaraRadera
 2. Jag måste erkänna att jag har sedan blivit äldre nästan slukat alla böcker jag läser, det är faktiskt få böcker som inte fascinerar mig, eller som jag ens tänker tanken att jag ska lägga ifrån mig. Jag känner inte heller att jag är mindre kräsen, för det är jag. Men det är som att jag kan finna böckerna som jag vill läsa. Tidigare stämde det att vissa slukade, andra tog det längre tid.
  Förra hösten läste jag hela På spaning efter den tid som flytt och den gick inte fort att läsa, men jag njöt hela tiden. Skulle önska att alla läste den romanserien.

  SvaraRadera
 3. Dora: Nej. Den motvillige resenären har jag inte läst. Men jag har ett vagt minne av att ha haft den hemma, och kanske börjat på. Hoppas också vi ses i sommar! Saknar hela Dorahögen. Trots fästingar - hälsa på i stugan!!

  Lena: Härligt att kunna finna just de där böckerna som du vill läsa! Skönt slippa besvikelsen när historier inte håller måttet. Proust serie ska jag läsa, någon gång. Den första delen läste jag som litteraturvetarstudent. Den finns kvar i minnet trots att det är snart 15 år sedan.

  SvaraRadera
 4. Det är med skräckblandad förtjusning jag står inför min egen semesterbokhög. Den är verkligen gigantisk. Har laddat i veckor för att få den perfekta mixen mellan nytt och gammalt, högt och lågt...ja, du vet.. !

  SvaraRadera
 5. Amoroso: Lycka till med högen, en samling av just lycka ;-)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!