tisdag 7 februari 2017

Några linjer från en filmisk helg

Det började hemma vid köksbordet runt den 10 januari. Då släpptes program och biljetter till den årligen återkommande höjdpunkten i Göteborg - filmfestivalen. Vilka filmer vill vi se? Hinner vi äta lunch? Kan vi ta oss mellan biograf a och b i lagom tid? Finns plats för besök på Hagas bästa antikvariat? Planer smiddes och ett välplanerat schema tog form. 
Och så, den här helgen var det äntligen dags och vi bänkade oss framför elva filmer. En del av tjusningen är att besöka biosalonger som inte ser ut som SF:s glaspalats med tung lukt av popcorn. Filmerna vi såg kom från Israel, USA, Frankrike, Danmark, Indien, Bulgarien, Kanada, de var dokumentärer men mest spelfilm. De berättade om manlig vänskap, konsten att sluta leva, papperslösa studenter, en avfolkad by, manliga konstnärsegon, en okänd flicka med mera. Och apropå Den okända flickan som filmen hette så dök brödraparet som skapat den, Luc och Jean-Pierre Dardenne, upp på scenen innan visningen för en kort presentation av verket. Sådant som kan hända på en festival! 

För mig var det femte gången jag besökte filmfestivalen, som fyllde 40 år, och jag ser redan fram emot nästa år. 

Några bokinköp gjordes också fast jag envist hävdar att jag bara lånar på bibblan... och ett citat upptäcktes.

 


2 kommentarer:

  1. Åh, vad jag älskar festivaler med fullspäckade program där man får planera in sina höjdpunkter, och likaså att läsa om era förberedelser! En annan vän har rapporterat om sina nedslag på festivalen, och jag hoppas att flera av filmerna kommer hit till mig också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) För i alla fall några av filmerna vi såg borde chansen att kunna se dem i Stockholm vara rätt god! Känns fint ligga så på plus inför resten av (film)året :)

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!