torsdag 17 oktober 2013

En flanör i New York

När jag skriver det här är det den 1 oktober och i USA har flera offentliga institutioner stängt på grund av det politiska och ekonomiska läget. Förhoppningsvis är läget ett annat den 17 oktober när det här inlägget publiceras, samma dag som recensionsdatum för boken jag läst infaller. Bokens titel är lustigt nog en motsats till det stängda läge som råder där borta.
Teju Coles Öppen stad är en roman med en flanerande berättare. Julius heter han och sina vardagar ägnar han åt psykiatrin medan han läser, funderar och promenerar på sin fritid. Han har sitt ursprung i Nigeria och i Europa, hans far är död, han har brutit med sin mor, vilket berättas genom minnesbilder som uppstår ur associationer, och hans flickvän har nyss flyttat ifrån honom. Ändå är det främst i mötet mellan Julius och de kända eller okända människor han passerar och kommer i samspråk med, eller genom de vänner han besöker som läsaren får en bild av honom, som inte alltid är direkt sympatisk.

Författaren låter Julius berätta om en tid då han traskade fram och tillbaka i staden. Men vilket New York är det han går igenom? Det är en stad präglad av tornen som inte längre finns, en stad där det att ha en viss hudfärg leder till förväntningar, en stad där det är lätt att vara ensam bland människor och där det finns mycket för en flanör att iaktta. Några veckor följer läsaren dock med honom till Bryssel i jakten på hans mormor. Det blir en resa med några möten med människor som ytterligare belyser Julius person.

Julius får dela sina tankar om allt från konst, litteratur, förtryck m m med läsaren. Det öppnar romanen, ger den djup och perspektiv. Samtidigt bibehålls hela tiden en tilltalande diffushet och skevhet kring Julius och vem han är, som gör att jag läser med en viss anspänning. Det som Julius väljer att inte berätta blir lika intressant som det han faktiskt säger och gör. För visst finns där sådant han själv inte delar.

Öppen stad är en kanske ovanligt rik roman. Rik på intryck, uttryck och avtryck. Att flanera med Julius är att ta del av en bildad människas funderingar över tillvaron och vad som ryms i den. Det är en öppen text med plats för läsaren att medagera, fylla i. Det är en roman jag varmt rekommenderar.

Författaren kommer till Stockholm Literature den 26 oktober!

Boken langades av NoK.

4 kommentarer:

  1. Det är en så otroligt bra bok! Man känner hur det är att leva med kunskap och bildning som livsblod, och ständigt hitta nya sammanhang i världen. Den här boken har stannat i mina tankar sedan jag läste den, och jag använde den som viktig punkt för ett kortare tal jag höll om civilisation och förståelse av världen för bara några veckor sedan.

    Skall du till Teju Coles session på Stockholm Literature? Jag hade velat gå på den (och på ALLA intervjuer!) men insåg att det skulle bli stressigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var den bra! En bok som nog växer ännu mer vid omläsning. Jag är i alla fall glad att jag hann läsa den nu - för jag ska mycket riktigt till Stockholm Literature. Fyra författarmöten har jag bokat in mig på, utöver Cole - Adichie, Lindström och Kjaerstad. Det ska bli jättespännande! Synd bara du inte hinner dit..

      Radera
    2. Så roligt förresten med ditt tal! Det hade jag gärna hört :)

      Radera
    3. Mitt tal var inte så omvälvande, men kanske litet underhållande. :) Jag hoppas på fylliga rapporter från dig och alla andra bokbloggare på Stockholm Literature!

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!