lördag 29 december 2012

Läsårskrönika 2012

Det är dags att se tillbaka på året som gått - och jag minns månader fulla av intensiva, engagerande, berusande läsupplevelser- och händelser som glatt mitt läsarhjärta. Jag hoppas att 2013 blir minst lika litterärt omtumlande.

Gott nytt år! 


Januari: Efter att jag läst ut Anna Karenina gav jag mig in i teaterns värld och studerade teaterhistoria i månaderna tre.
Februari: På Litteraturhuset i Oslo började jag läsa nyinköpta Mnem av Simon Stranger. Det blev ännu ett möte med en fantastisk  norsk berättare.

Mars: Jag hörde Aris Fioretos prata på mitt bibliotek och till min stora glädje fanns hans nya Halva solen att låna.
April: Påskläsningen tog slut innan vi landat i Nice, för så bra var August Strindbergs En dåres försvarstalDet var den första bok jag läste i Ord och inga visors fina Strindbergsutmaning. Med facit i hand kan jag konstatera att det också blev den enda boken jag läste.
Maj: En levande legend besökte Högskolan i Gävle och jag var där och lyssnade. Nawal El Saadawi, årets Stig Dagerman-pristagare.
Juni: Jag läste tyskt inför sommarens Berlinresa.
Juli: Jag blev helt förförd av Jan Kjaerstads trilogi om tv-mannen Jonas Wergeland och läste i ett svep Förföraren, Erövraren och Upptäckaren.
Augusti: Under sensommaren jazzade jag igenom Axel Jensens Line, Truman Capotes Summer Crossing och kvällsmyste med mr Ripley.
September: På tåget hem från Bokmässan (där jag fick förmånen att träffa flera bokvänner!), efter att vi packat ihop Gävleborgs monter, började jag läsa en bok av en litteraturvärldens grand old lady, Diana Athill. 

Oktober: Jag packade väskan med Knausgårds 5:a och åkte till Alfta på Bokspaning. Där hade Feelgoodbibliotekarien m fl dukat upp inte bara lästips och bokinspiration utan också massor av god mat - allt i trevligt sällskap.
November: Bloggen firade fem år, jag läste Helle Helle för tredje gången och Stefan Zweig i sicilianskt solsken.
December: Karl Ove Knausgård gästade Kulturhuset i Stockholm och jag var på plats tillsammans med ett par bokvänner. Och så avslutade jag året med Stefan Zweigs mycket starka berättelse om sitt liv - och om europeiskt liv - Världen av igår

9 kommentarer:

  1. Vilket härligt och varierande år du har haft.

    SvaraRadera
  2. Mysigt att läsa om ditt år, hoppas vi ses på mässan nästa år igen!

    SvaraRadera
  3. Mycket trevligt att läsa om ditt bokår. Gott Nytt År önskar jag dig- tack för all inspiration och alla trevliga inlägg under året som gått. Ser fram emot 2013!

    SvaraRadera
  4. Det var fint att läsa det här inlägget och MMM visst var Min kamp 5 bäst hittills? :) kul att du hakade på min Strindbergutmaning litegrann i alla fall!

    SvaraRadera
  5. Tack för era fina kommentarer! Ser fram emot ännu ett år tillsammans med er m fl i blogg- och den riktiga världen.

    SvaraRadera
  6. Vilka härliga bok- och kulturupplevelser du har haft! Önskar dig många sådana även under 2013.

    SvaraRadera
  7. Det høyrest ut som eit svært innhaldsrikt år! Så kjekt å sjå at du likte Strangers Mnem. Det er ein svært god (den beste?) roman, som har fått alt for lite merksemd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om Mnem - den borde få mycket mer uppmärksamhet och en chans att nå även svenska läsare! Om jag minns rätt hittade jag den via tips från Jeg Leser-bloggen.

      Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!