måndag 14 februari 2011

De behöver kärlek

För någon vecka sedan läste jag ut Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye. Om det är några som behöver kärlek en sådan här alla hjärtans dag så är det just dessa tre kvinnor. I romanen berättas om tre olika kvinnor, som inte känner varandra men alla med sitt ursprung i Senegal. Den första av dem åker tillbaka från Frankrike till Senegal för att konfronteras med en hemsk far, den andra som blev lovad ett nytt liv i Frankrike speglas genom sin make som är nära sammanbrottet och läsaren förstår att det inte blev bra, den tredje tvingas av sin döde makes familj på flykt eftersom det inte blev något barn, någon son. Det är på olika sätt hårt prövade kvinnor som lider psykiskt eller fysiskt. De kämpar med och för sina liv.

Berättelserna har olika lager för drömmarnas land är alltid nära och med det symbolerna, som t ex de återkommande fåglarna. Det är också berättelser som talar om olika platser - stad och land, Frankrike och Senegal. Platserna bjuder på olika möjligheter och olika förväntningar. Språket är finstämt och poetiskt samtidigt som det förmedlar smärtan i romanen.

För en del romaner gör riktigt ont att läsa, det här var en sådan.

Ta gärna del av Joannas tankar om romanen.

1 kommentar:

  1. Det var en roman som jag läste och nästan mådde lite illa av - du har alldeles rätt i att kvinnorna förtjänar lite kärlek en dag som idag.Jag tyckte ändå att det fanns en smula hopp:
    http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/11/tre-starka-kvinnor.html

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!