lördag 15 maj 2010

Spelaren

En del böcker är intressanta redan genom sin tillkomsthistoria. Jag tänker t ex på Storm över Frankrike av Irène Némirovsky . En annan är den jag läste ut idag, Spelaren av Fjodor Dostojevskij. Romanen skrevs 1866 av en svårt skuldtyngd författare som en del av ett avtal med förläggaren, vilket gick ut på att förhindra personlig konkurs. Under 26 dagar skrevs texten med hjälp av en ung stenograf som kom att bli författarens fru.

Jämfört med romaner som tillkom senare, Idioten, Bröderna Karamazov, Brott och straff, är Spelaren liten och nätt. Handlingen utspelas i en europeisk kurort där det stora kasinot lockar besökarna mer än att dricka brunn. Stora summor pengar spelas bort samtidigt som unga hjärtan står i brand. Om sin tid där berättar bokens jag, informatorn Alexej, som är både spelare och förälskad. Här samlas olika nationaliteter för att dinera, promenera och spela ihop. Så plötsligt dyker gamla excentriska farmor upp - kvinnan vars arv alla väntar på. Hon är mer levande än någonsin och drabbas av speldjävulen.
Ryskt med nässelsoppa, istället för borstj.

På en utsökt prosa berättas denna både underhållande och dramatiska historia. Dostojevskij var själv under en tid svårt fallen för spel, kanske är det därför han genom sina skickligt uppbyggda scener runt roulettebordet får mitt hjärta att slå lite snabbare? Bara en gång till! Satsa allt på svart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!