lördag 29 maj 2010

Easter Parade

En del texter är mjukt rinnande vatten som knappt känns - det bara är. En sådan är Easter Parade (1976) av Richard Yates - romanen som jag trodde skulle räcka hela helgen men som tog slut redan i morse.
Trots dess melankoliska och bitvis tunga anslag känns historien som en skön, frisk fläkt.

Bokens första mening stämmer tonen

Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa.

Systrarna Sarah och Emily får olika liv - Sarah gifter sig tidigt och får i tät följd barn medan Emily väljer studierna och relationer av mer tillfälligt slag. I bakgrunden mamman och till en början pappan - relationerna till dem präglar systrarna på olika sätt. Emily är den som följs närmast och jag tittar ibland en extra gång för att konstatera att det inte är skrivet i jag-form, trots att det känns så. Emily har fått en plats i min maggrop och med ett dåligt samvete inser jag att jag inte funnits där tillräckligt för henne. Inte lyssnat när hon behövt prata. Hon - fast mellan romanens sidor men ändå så oerhört levande framför mig.

Mats Kempes förord fångar väl in Yates konstfulla skrivande - att en del av storheten och metoden ligger i hur han går in i sina karaktärer. Här finns inga onödiga åtbörder, inget glänsande leverne eller totala vändningar - det är liv som skildras och det görs helt och hållet briljant. Det enda tråkiga är att författaren själv inte fick uppleva sina skapelsers framgång.

Om Revolutionary Road tyckte jag också.
Ingrid har gjort ett inspirerande dyk i Yates böcker. I likhet med henne hoppas jag att fler översätts till svenska.

13 kommentarer:

 1. Eg skjønner at eg må lese Yates. Eg skal på biblioteket i dag, og sjå om eg får gjort noko med mi manglande kjennskap til denne forfattaren.

  SvaraRadera
 2. Ja, det måste du!! Hoppas du finner något på biblioteket.

  SvaraRadera
 3. Det är både bra och dåligt när en bok "försvinner" snabbare än man trodde... Det betyder att den var så bra att den gick snabbt att läsa, men då kan saknaden bli stor efteråt. Hur många sidor var boken på? Hoppas du har någon riktigt bra bok att fortsätta med genast!

  SvaraRadera
 4. När de recenserade boken i Go´kväll igår så sa recensenten att det är den bästa bok han läst de senaste tio åren, ungefär. Då blev jag mycket nyfiken. och så skriver du om den, så nu måste jag bara läsa den!!!

  SvaraRadera
 5. Den här boken blir jag verkligen sugen på att läsa, hade lite svårt för hans Revolutionary road, men den var ändå värd att läsas. Har du läst den?

  SvaraRadera
 6. Jag har läst dina tankar om Easter Parade - ja, visst är Yates en verkligt "fångande" berättare. Precis som du trodde jag att Easter Parade skulle räcka ett bra tag- men jag kunde inte släppa den och så.. vips.. var boken slut (och jag var väldigt ledsen- att den tog slut så fort alltså). Jag, som inte brukar ha tålamod för djupdyk, har fastnat för Yates och är nu inne på roman nummer fem i ordningen av honom "Cold Spring Harbor"- det går att skönja ett visst mönster- kvinnofigurerna t ex har ofta gemensamma drag.

  SvaraRadera
 7. Åh vad roligt att du läser Yates nu!- när jag skulle välja ny bok igår valde jag mellan den och en fransk bok, Brottsjöar av Claudie Gallay. Det blev den sistnämnda, mest för att den legat på läsalistan ett bra tag nu.Vet eg inte ngt om varken bok el författare, men den kändes som en potentiell kandidat i jakten på "fransk film i bokform...";-)
  Har kommit en bit, och jag är smått positiv...Men jag ska absolut ta Easter Parade Snart.

  SvaraRadera
 8. Jenny B - jag är böjd att hålla med där - det är kluvet med böcker som "försvinner" för snabbt. I mitt fall mest för att jag inte riktigt hinner tänka när jag läser, känner gör jag däremot. runt 280 sidor är boken på.

  Bokmania - det var ju minst sagt ett gott betyg! Fast jag har läst en del annat i samma klass de senaste 10 åren!

  Jag är jag - jo, Revolutionary Road har jag också läst och tyckte mycket om. De är lika varandra i stil med starka personporträtt men den tidigare var kanske mer samhällskritisk. Åtminstone minns jag den så.

  Ingrid - det är intressant följa din läsning! Yates dragningskraft är stor, fanns texterna översatta hade jag nog fortsatt men att läsa på eng ger mig en känsla av att missa ngt väsentligt.

  Jenny - hoppas du också gillar! Att inte Easter Parade blivit en för upphaussad historia - men det tror jag inte...

  SvaraRadera
 9. Nu har jag oxå läst Easter parade- och jag tyckte så fantastiskt my om den. Vilken fulländad pärla.Denna och Revolutionary road tilltalade mig till 100%. Jag hoppas oxå på mer av denne så begåvade- men i sitt liv inte alls tillräckligt uppskattade författare(som man förstod av det intressanta förordet av Mats Kempe).


  det inttrordet av Mats Kempe).

  SvaraRadera
 10. Jenny - precis - Fulländad är den! Jag hoppas fler av hans verk översätts till svenska. Har du sett att Ingrid skrivit mycket om hans andra böcker? "Ingrids boktankar"

  SvaraRadera
 11. Tack snälla för tipset! Jag brukar läsa Ingrids boktankar då&då, men hennes texter om Yates har jag pinsamt nog missat;-)Ska genast kolla upp..!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!