fredag 14 maj 2010

Krilon hit och Krilon dit

Den röda tråden i min läsning just nu är att, med vissa undantag, äntligen läsa de där böckerna som jag verkligen helst av allt vill läsa men tänkt om att sedan, en annan dag. Fast istället - nu! Det fina är ju att läslistan ständigt fylls med nya uppslag. Där den ena texten leder till den andra. Att aldrig bli färdig och finna njutningen i det.

Så, jag har tagit fram första delen i den trilogi som jag planerar att ha som semesterläsning. Nu är det fortfarande ett tag kvar till semestern men eftersom jag anar att startsträckan blir lite lång vill jag bekanta mig med boken redan nu, väga den i handen. Upptäcker ett av de längre lästa orden

rustgårdshovslagerimästargesällfäder

Det blir mitt första riktiga möte med Eyvind Johnson, böckerna är de om Krilon - om de diskuterande männen vid tiden för andra världskriget.
Voilà!
För kanske tio år sedan läste jag Kerstin Ekmans Gör mig levande igen. Jag minns att jag envist gav den några försök innan jag kom in i den. Men när jag väl gjorde det var den väldigt svår att släppa. Jag har inte så bra minnesbild av den - men visst var där en grupp kvinnor som träffades, samtalade? Och var det så att den skrevs som inte replik, inte hyllning men inspirerad av eller med utgångspunkt i böckerna om Krilon?

Hur det än var. Jag är glad att jag har de två senare delarna av Krilon-trilogin i egen ägo, särskilt som den första är försedd med ganska krävande låneregler. Särskilt om man tänker sig läsning ute i det fria, vilket jag hoppas på mycket av i sommar.
Med de egna kan jag handskas fritt. Och nu när jag bläddrat lite mer i boken undrar jag om jag verkligen kommer att kunna hålla mig ända till semestern?

10 kommentarer:

 1. Krilon-trilogin! Den fick jag upp ögonen för när Kerstin Ekmans bok kom ut. Det dröjde några år innan jag kunde ta mig an först Johnson, sedan Ekman. Som tur var fanns trilogin i en pocketupplaga då, så jag kunde börja med den. Det blev en av mitt livs stora läsupplevelser och anledningen till att jag ett tag samlade några vänner till en litterär salong. Stockholmsskildringarna tänkte jag på varje gång jag skyndade genom centrala Stockholm till uppsalatåget, men viktigast av allt var den starka hängivenheten till demokratin i ett krigshärjat Europa. Åh, Hermia, grattis till en sommar som kommer att upplevas tillsammans med Krilon och hans närmaste!

  SvaraRadera
 2. Vad häftigt att läsningen ledde till en litterär salong! Jag läste ju i "fel" ordning m Ekman först, kanske blir det en omläsning längre fram. Tack för inspirerande ord!

  SvaraRadera
 3. Jag måste bara säga en sak till: första boken börjar med en lång, lång beskrivning av Krilons utseende och hans bakgrund. De sidorna tyckte jag var ganska tråkiga, faktiskt. Men vilken tur att jag inte gav upp! Det är verkligen stora böcker.

  SvaraRadera
 4. Krilon är även en av mina stora läsupplevelser. Den ligger ett par år bakåt i tiden, så jag vet inte hur jag skulle läsa den idag, men när det begav sig upplevde jag den som otroligt rik och myllrande. Jag blir rätt sugen på att läsa om den faktiskt, men det blir sällan tid att läsa om nuförtiden, något som jag alltid gjorde när jag var ung.

  Kanske ska jag ta och plocka fram Ekmans bok som jag skaffade men aldrig läste. Jag tror nog det. Men först ska jag läsa Foxfire, efter den brutala sågningen av Ajvides Lilla stjärna i gd idag.

  SvaraRadera
 5. Oj vilken sågning! I morse läste jag om den i Ab - som ger en lite annan bild.. Foxfire har jag faktiskt läst och gillat.

  Ja men läs Ekman - Det finns väl ingen anledning att ha den bara så där stående i hyllan? Krilon ser jag om möjligt än mer fram emot.

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte den var uppfriskande i sin aggressivitet, men den kunde gärna ha varit mer argumenterande, tycker jag. Nu satt den liksom ihop lite dåligt. I vilket fall som helst ska de bli spännande att se parallellen med Oates.

  SvaraRadera
 7. Läste också Ekman först, men hade läst böand annat Strändernas svall av Eyvind Johnsson tidigare, en bok som faktiskt är en av mina topp-fem böcker. Och Gör mig levande igen hamnar definitivt på topp-tio-listan. Å nu känner jag för att läsa om den. Och kanske tar jag om Krilon-trilogin också, som jag äger i pocketupplagan som Jenny B refererar till .

  SvaraRadera
 8. Kul! Jag köpte Krilon-trilogin när den kom ut i häftad upplaga för ett antal (?) år sedan (kan det ha varit Ordfront förlag?). Den r ju fantastiskt bra - det blir sommarens omläsningsprojekt. Tackar för tipset!

  SvaraRadera
 9. Annika - varsågod! Det låter lovande, att du planerar omläsning! Har de två senare delarna i pocket fr Bonniers, snygga faktiskt.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!