torsdag 13 maj 2010

En utflykt i tiden

Marken är klädd i vitt, överallt där vi åker växer sipporna. Målet för dagens utflykt är en av de vackraste bruksparker jag vet. En av de vackraste platserna över huvudtaget. Axmarbruk. En bildskatt finns på Axmarbruks egen sida på nätet, varifrån jag lånat de svartvita bilderna här nedanför. Här byggdes på 1860-talet en herrgård, kallad "slottet", på initiativ av ägarfamiljen von Schinckel. Dessvärre revs den 1970. En av interiörbilderna visar en matta som skulle platsa i 2010-talets stilrena hem.
Bilderna påminner om tiden som varit, om de promenader som torde tagits i den engelska parken. Hoppas de boende här njöt av sin vackra omgivning med vattnet brusande runt omkring.
Parken lever fortfarande, här har bl a varit konstutställningar. Miljön är dramatisk, vattnet forsar och husväggar som en gång inrymt brukets verksamheter står som fria installationer.
Intakt men lite slitet finns det sexkantiga lusthuset i nygotisk stil bevarat. Över porten ett hundhuvud och symbolen för järn, tillika det manliga könet.
Ett hus med en särskild plats i mitt hjärta.

2 kommentarer:

  1. Så intressant med denna gamla bruksmiljö- jag vet att Axmars bruk sysselsatte många på den tid det begav sig (har själv en och annan avlägsen släkting som jobbade och slet där). Väldigt fina foton- tack för dem!!

    SvaraRadera
  2. Intressant höra att du haft släktingar i arbete i Axmarby! Jag har ingen sådan koppling dit, däremot vigdes min man och jag i det fina lusthuset. Det är en fantastiskt fin plats!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!