onsdag 22 oktober 2008

Det började med att

biblioteket inledde ett samarbete med Agnes von Krusenstjerna-sällskapet. En del av samarbetet består av att döpa ett rum efter författaren och där hysa in sällskapets utgåvor av hennes verk. Nu har gardiner, i Josef Frank tyg, och ett fint rött skåp kommit på plats. Till väggarna har vi tänkt oss fotografier med författaren som motiv. Flera av de foton som finns av författaren är tagna av en fotograf vid namn Anna Riwkin.

När jag via ett tips hos Jenny B hamnar på Moderna Muséets hemsida stöter jag igen på Riwkin. Just nu pågår där en utställning, som jag tänkt mig att se i helgen, med verk av surrealisten Max Ernst. Anna Riwkin har, visar det sig, fotat hela surrealistgänget. Och jag vet att man antagligen inte får göra så här. Men hur skulle jag kunna motstå att spara och visa bilden?På bilden; Tristan Tzara, Paul Éluard, André Breton, Hans Arp, Salvador Dalí, Yves Tanguy, Max Ernst, René Crevel och Man Ray, Paris 1933.
Foto: Anna Riwkin


Historien sveper förbi. Dessa namn som fascinerar så.

Nere i bibliotekets magasin letar jag upp Medmänniskor en bok med bilder av Riwkin. Fotografen är född 1908 i Vitryssland, 1915 flyttade hennes familj till Sverige. 1970 avled hon. Hennes liv tycks ha varit skiftande och på något sätt modigt levt. Riwkin har rest i världen, sett mycket. I boken finns bilder från Korea, Palestina och Japan för att nämna några ställen. 1956 avbildas människor i Hiroshima. Riwkin har också engagerat sig för samerna och dokumenterat livet i Lappland. Hon har studerat dans och fotat dans. Motiven består oftast av människor, fångade i en rörelse i ett ärligt eller kanske skeptiskt möte.

Flera författarporträtt som på något sätt ÄR författarna är verk av Riwkin. Som t ex det här: Men i Medmänniskor finns bilder av just medmänniskor: De har inga kända namn, inga kända ansikten men berör likafullt genom det sätt de möter betraktaren via Riwkins kamera.

Medmänniskor utkom 1962, Barbro "Bang" Alving har skrivit den biografiska delen. Moderna Muséet har en fin presentation av fotografen.

1 kommentar:

  1. Jag känner igen Anna Riwkins namn eftersom hon har gjort fotografska bilderböcker tillsammans med Astrid Lindgren, men hade ingen aning om att hon t.ex. fotat Karin Boye, även om jag har sett bilden många gånger. Häftigt!

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!