söndag 21 augusti 2011

Historisk vandring

Nog är jag en bakåtsträvare allt. Konsten jag föredrar är inte den med ordet "kn***a" i titeln som på Galleri Mejan, utan den äldre. Litteraturen jag föredrar just nu är inte den nyutkomna, istället dyker jag med huvud före ned i den äldre bokliga skatten. Film ser jag nytt, teater ser jag nytt. Men det mer klassiska ligger mig närmast just nu.

Så när vi lämnar Siri Derkert-utställningen för att se en del av Moderna museets fotosamling är det nog mest jag som styr oss förbi det nutida fotot, för att välja salen längre in med foton av bl a Irving Penn, Christer Strömholm och Robert Capa. De flesta fotografierna här är från en tid innan fotot blev digitalt och innan kameran blev något du dagligen bär med dig i fickan. Det går så lätt och snabbt i dag att förmedla världshändelser, ett tryck på mobilen bara så... Men så finns det foton som etsat sig fast, foton som är kanske de enda som skildrar en viss händelse. Unika. Kanske konsumerar vi idag bilder och information snarare än att beröras av den och verkligen se?

Ett annat resmål är Rönnells antikvariat på Birger Jarlsgatan som jag inte besökt tidigare. Det måste ju vara himmelriket för både litteraturen och dess läsare! Så fint och rikt. Här kan man botanisera länge i hyllorna bland nytt och gammalt. För att få lite struktur på mitt flanerande där söker jag upp bokstäverna B, K, J, W, M vid P hittar jag Noveller av Marcel Proust som på grund av ett visst slitage visar sig vara ett riktigt fynd. Noveller alltså, skrivna före hans romanverk. Fina i en liten nätt volym från 1950.

2 kommentarer:

  1. Oj! Vilken vacker bok och vilket lovande innehåll! Jag har faktiskt inte läst Prousts noveller, fastän jag älskar hans stora berättelse så mycket. God läsning önskar jag dig, litet avundsjukt men absolut inte missunnsamt! ;)

    SvaraRadera
  2. Tack :) Den är utgiven i serien Tidens franska klassiker, har några ur deras engelska motsvarighet både för innehållet och för att de är så vackert formgivna. I Gävle saknar vi för tillfället antikvariat så därför var det nog extra trevligt strosa runt hos Rönnells. Känns fattigt på något sätt, inte ha tillgång till antikvariat. Jag kan förstås ströva runt i bibliotekets magasin hur my jag vill, men det är inte detsamma.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!