tisdag 19 januari 2010

Uppskattning x 7

Ingrid var vänlig att utnämna mig som en kreativ bloggare. Det är svårt att inte bli glad av motiveringen "för att hon skriver så vackra, ja ljuvliga bokrecensioner - man vill läsa nästan alla böcker Hermia skriver om!" Men min första tanke är, som Ingrid mycket riktigt anar, att det är lite jobbigt. Att jag inte gillar sådana här "grejor". Att det för tankarna till kedjebrev, till rosorna som inte delas ut på alla hjärtans dag. Men att för andra berätta att jag uppskattar dem det försöker jag ju göra i min vardag - både här och i verkliga livet. Det är viktigt tycker jag. Att visa uppskattning. Därför, ett urval kreativitet jag uppskattar:


Att vara småbarnsmorsa torde kräva en del kreativitet för att över huvudtaget få tillgång till datorn. Ett exempel på en sådan kreativ kvinna är Dora som i sin by gärna läser deckare samtidigt som hon funderar över om hon är på väg att bli en "feel-good-bibliotekarie". Dora är förtjusande men vi tycker ytterst sällan lika om det vi läser. Så det Dora inte gillar suger jag åt mig som bra tips och tvärtom.

Ingen kan få mig att längta till Stockholm så mycket som Jenny B, vilken med stor iver bevakar och intar kulturlivet. Jag njuter på distans och samlar tips inför kommande turer till storstaden. Det som står i Kulturdelen är alltid välformulerat och ofta fyndigt skrivet, en fröjd att läsa.

Intressanta och inspirerande är de som befinner sig långt borta från topplisteläsningen, ett exempel är On Word Arts som frikostigt delar med sig av tankar kring ord och bilder. Här är ett rum som tar litteraturen på allvar. Som inte väjer för stora frågor. Här ser jag nya tankar växa fram, glad att få vara med och dela dem.

En gång har jag varit i Norge men bloggvägen är jag där rätt ofta och där verkar just nu råda Knausgård-feber. En, av flera, som jag gärna besöker är Jeg Leser som har en skönt tillbakalutad attityd. Här handlar det om läsning för stora och små. Att bloggaren delar min reslusta gör inte saken sämre.

Nästa kreativa blogg är en fest att besöka, den sprudlar ur sig boktips, recept och fina bilder på det tillagade. En kommentar från bloggaren leder ofta till nya tips, till fler filmer att se eller böcker att läsa. En fredag är inte en riktig fredag utan en festlig start hos Bokomaten.

Ibland är det bildgåtor, ibland alfabetstavlor, ofta kluriga texter, fina recensioner eller väl valda citat. Alltid är där Philip Roth. Spectatia sätter knorr på tillvaron, på fler än ett sätt.

För en Italienfarare är det ett måste att läsa Läsdagboken 2010. Camilla blandar bild, text, ljud, språk för att förmedla stämningar och tankar. Det spretar över Europa och jag hänger glatt på.I uppgiften ingår att uppge sju intressanta fakta om mig själv. Men någon måtta får det vara...

7 kommentarer:

 1. Tusen takk!! Det var veldig, veldig hyggelig!!!

  SvaraRadera
 2. Tack, tack, för nomineringen! Det var fint att få höra. :) Själv tackar jag dig för alla rapporter om utomeuropeiska böcker som gör mig intresserad av sådant jag skulle missat annars!

  SvaraRadera
 3. Varsågod :-)

  Jenny B, tror jag lever på gamla meriter. Det känns som ett bra tag sen jag läste ngt utomeuropeiskt...

  SvaraRadera
 4. Tack! Trevligt att vara uppskattat - det är ömsesidigt!

  SvaraRadera
 5. Nå har jeg sendt en til deg også - men jeg måtte bare ha deg med på listen min :-)

  SvaraRadera
 6. Tack skall du ha, för dina ord. Har all förståelse för din inställning till "grejerna" men vad kan jag göra annat än att nominera dig right back!

  SvaraRadera
 7. Lite soligt är det allt med inbördes beundran :-)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!