söndag 17 januari 2010

Il y a longtemps que je t'aime

Philippe Claudel är för mig mest känd som författare till bl a Grå själar men igår såg maken och jag en film till vilken han skrivit manus och även regisserat.

I huvudrollen ser vi en fantastisk Kristin Scott Thomas. Hon spelar Juliette som suttit 15 år i fängelse men som nu släpps fri och bosätter sig hos sin yngre syster, Lea, och hennes familj. Vad som hänt vet vi inte helt säkert - men hon har dödat och det sin son. I livet utanför murarna ska Juliette nu finna sig tillrätta och skapa ett nytt liv. Systern vill så väl, hennes man är avvaktande medan systerdöttrarna öppnar famnen. I deras sammanhang ska nu Juliette finna sig tillrätta.

Naturligtvis har mordet satt spår både hos henne och hennes syster - och det som hänt ter sig obegripligt även efter så lång tid. Men ingenting är enkelt och det handlar mer om att förstå än om att förlåta. Juliette har stängt mycket inom sig, känslor och tankar som väntar på att brisera. Scott Thomas rollfigur är tyst och återhållsam med rörelser - det är i ögonen och i skuggorna under dem som agerandet sker. Det är snyggt. Och så kommer leendet.

Filmen har en stark historia som berör utan att vara sentimental, som berör de djupare lagren inom oss utan att vara koketterande svår. Min nyfikenhet på Claudel som filmskapare är väckt.

12 kommentarer:

 1. Åh, Kristin S T är så himla duktig också! Klar favorit! Skulle verkligen behöva se en riktigt bra film så trevligt med tips!:)

  SvaraRadera
 2. Tyckte oxå mycket om filmen, speciellt det återhållna. Att man som publik kommer så nära. Stort skådespeleri.
  Jag är glad att du skriver igen!
  mvh ewa

  SvaraRadera
 3. Den här filmen vill jag verkligen se! Det har bara blivit av än. Bra att höra att den är så sevärd.

  SvaraRadera
 4. Hermia- jag har gett dig en "award" på min blogg. Nu vet jag att du kanske inte gillar den här typen av "grejor" men jag vill i alla fall säga att jag ville ge dig denna uppskattning!(Nu blev det dålig svenska..)

  SvaraRadera
 5. Ingrid, som jag skrev hos dig - Tack!

  SvaraRadera
 6. Jag och min pojkvän är båda tillika bok- som filmtokiga, och varje år är det tradition att upprätta årets filmtioitopp-lista. Detta år är det första (sedan vi började för 8 år sedan) som vi båda placerat samma film som Årets Bästa film: Jag har älskat dig så länge...

  SvaraRadera
 7. Jenny - vad roligt att ni utsåg den till årets bästa! Och vilken rolig tradition!! Har du något annat att rekommendera från listan?

  SvaraRadera
 8. Ja, absolut! En fantastiskt bra film (för en gångs skull...)på en fantastisk bok: Revolutionary road, och även The reader (Kate Winslett är underbar i båda). Och jag tyckte även mycket om franska Jag älskade honom(byggd på Gavaldas bok)och -tillika franska- Seraphine.
  Andra filmer på vår lista var den japanska stillsamma, men gripande, Still walking, Milk med Sean Penn, Synedoche New York (med alltid lika fantastiske Philip Seamour Hoffman), den grekiska Dogtooth, och Coco-livet före Chanel(som jag inte trodde skulle vara ngt speciellt, men visade sig vara Riktigt bra!)Ja, sedan hade vi ett gäng "bubblare" också...

  SvaraRadera
 9. Jenny - galet är att jag inte sett någon av de filmer du nämner... ändå ser jag en hel del film.. I de två första fallen gjorde filmerna att jag läste böckerna, men sen såg jag dem aldrig. Tror de flesta av de andra du nämner också finns att låna på mitt bibliotek. Coco-filmen ska jag se nästa vecka. Det tar ett tag för filmer att komma till Gävles biografer. Och utbudet av "smalare" filmer är tyvärr alldeles för litet.
  Tack för tips och påminnelser!!

  SvaraRadera
 10. Ja, bor man i Sthlm är man bortskämd med filmutbudet jämfört med ute i landet. Men jag har bott i Västerås, så jag vet...men tack&lov går ju det mesta att hitta på dvd.Vi ska lyxa till det och för första gången besöka Göteborgs filmfestival nästa helg(har velat åka i flera år, och nu äntligen ska det bli av!)Så nu skall filmintresset få sitt- och dessutom flera timmar på tåg till läääsning..!

  SvaraRadera
 11. Filmfestivalen har min make besökt i många år, jag har inte varit där än. Vi pratade om det vid middagen, att åka tillsammans. Men i år blir det inte.. Hoppas ni får det trevligt (och att ni lyckas välja bland alla filmer)!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!