fredag 8 januari 2010

Långläsning pågår

Hans uppförande gentemot fästmön var fyllt av den finkänslighet som man hade rätt att vänta sig av honom. Ingen onödig högtidlighet! Ingen social black om foten! Inga taktlösa ömhetsbetygelser! En diskret antydd kyss på pannan i föräldrarnas närvaro hade beseglat förlovningen... Ibland undrade Tony en smula över att hans lycka nu knappast tycktes svara mot den förtvivlan som han hade lagt i dagen när hon sagt nej. Han betraktade henne endast med en förnöjd ägarmin... (Lübeck, 1845)

Den är ju så bra så bra! Jag skulle gärna vara ledig ännu en vecka för fortsatt intensivvistelse tillsammans med familjen Buddenbrook.
En återuppväckt pärla och en kopp med gott te.

Vad läser du själv?

Uppdatering:
Spectatia visar blå-vit kopp etc!

17 kommentarer:

 1. Jag börjar bli väldigt intresserad av den här boken. Den där tekoppen du har skulle jag gärna vilja äga också (fast kanske med en dragning åt blått).

  Visst har du också gjort om bloggen lite grann? Känns rensat med mycket plats för nytt. Och så är det roligt att du bloggar lite mer nu igen (även om du inte tycker likadant som jag om alla böckerna).

  SvaraRadera
 2. Olika kan vi gärna tycka - läser dig gärna ändå :-) Koppen har jag i två ex den ena med avslaget öra, favoriter! Jo, bloggen har blivit lite enklare, nytt år nya kläder... Din är grönskande fin!

  SvaraRadera
 3. Vilket vackert språk! :)

  Själv börjar jag närma mig slutet på Ondvinter av Anders Björkelid. En jättebra fantasyroman, dock har jag inte riktigt tid för sträckläsning så det blir bara ett par kapitel varje kväll... lite frustrerande.

  SvaraRadera
 4. Tack för citatet, som verkligen gjorde mig intresserad! Just nu läser jag både Schilf av Juli Zeh (får plats i handväskan) och Der Mann ohne Eigenschaften av Robert Musil (blir kvar hemma). I helgen tänker jag börja med någon bok på ett annat språk än tyska för enkelhets skull.

  Så snygg bloggen ser ut nu!

  SvaraRadera
 5. Håller med, får verkligen lust att läsa romanen, även om Mann och jag hittills inte riktigt kommit överens!
  Håller också med om den finfina tekoppen, samlar faktiskt på tekoppar av exakt den där gradvis bulliga (eller hur man nu ska beskriva det) typen fast i blåvitt...

  SvaraRadera
 6. p.s. glömde skriva att jag för tillfället läser allt av och om Mary Wollstonecraft som står i mina hyllor.

  SvaraRadera
 7. Hermia: Det vore ganska förskräckligt om man slutade läsa varandras bloggar för att man inte tyckte lika om alla böcker, det vore det... (Men jag ska inte säga att det inte kan hända om fel fötter hamnar i klaveret nån gång, det ska jag inte ;-) )

  SvaraRadera
 8. Boken verkar absolut läsvärd, men det jag egentligen klickade på "kommentera" för var tekoppen. Och så hade alla andra redan kommenterat den. Men jag säger det i alla fall: Fin tekopp!

  Blir nästan inspirerad att tekoppsblogga själv när jag ser hur många som gillar samma sorts tekoppar. :-)

  SvaraRadera
 9. Jag läser med glädje dina rader om Buddenbrooks- jag förstår fullkomligt att du vill ha läsledigt för att bara kunna ägna dig åt denna underbara roman! Själv har jag svårt att hitta något som fängslar just nu... Jag blev bortskämd av Buddenbrooks. Nu sitter jag här med Bengt Pohjanens bok "Smugglarkungens son"- den tycker jag om faktiskt!

  SvaraRadera
 10. Tack för responsen! Roligt se vad som läses just nu och samtidigt få tips.
  Tekoppen förtjänar snart ett eget inlägg...
  Ingrid, förstår dig så väl, det måste vara svårt hitta någon som mäter sig med Mann. Njuter av berättelsen och av personbeskrivningarna - sällan snälla men alltid underbara..

  SvaraRadera
 11. Men té är ju den ultimata läsdrycken också.. finns inget som är så stämningsskapande som en kopp té, en filt och kanske en en kisse bredvid eller i knät när man bänkar sig i soffan med en god bok.

  Thomas Mann läste jag förra året när jag läste Döden i Vendig. Så här i efterhand har jag nog en delad åsik om vad jag tycker. Jag är inte jättesugen på att lsäa mer och eftersom listan ändå är 7 mil lång så kommer han rätt långt ner.

  SvaraRadera
 12. Om du vill hålla dig kvar i familjen Mann, så rekommenderar jag
  romanen MEFISTO av Claus Mann (Thomas Manns son, Erica Manns bror).
  Länge var boken förbjuden - men inte numera.

  Szabos film Mefisto från 1981 är fantastsiskt stark -
  och i morgon ska jag se MEFISTO på Stockholms stadsteater.

  LKE

  SvaraRadera
 13. Bokomaten, intar positionen filt, bok, te direkt efter jobbet idag!

  Lena, tack för tips. Läste om Mefisto och Mann häromveckan, DN (?). Hoppas du blir nöjd med pjäsen!

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Jag saknar den gamla bloggutstyrseln lite. Mer Hermia...tror jag.

  Boddenbrook tjatar mannen på Gokvälls boktips jämt om. Han som brukar gilla kostymfilmer. Alltså är jag också nyfiken på boken. Men orkar inte med för långa eller tunga böcker just nu.

  Började på Det blödande hjärtat igår. Verkar bra.

  SvaraRadera
 15. Pjäsen "Mefisto" var inte bra, inte ett enda dugg.
  Så den är inte värd ett stockholmsbesök (men hyr filmen med Klaus Maria Brandauer i den centrala rollen. Szabos film är fantastisk. Bättre än Klaus Manns roman, avsevärt mycket bättre än den nya pjäsen.)
  Men det finns just nu en annan mycket sevärd pjäs på Stockholms stadsteater som ingen ska missa.
  Hamlet.
  Men det är förstås en annan historia ....

  SvaraRadera
 16. Nej, vad trist med Mefisto... Inte ens Björn Kjellman räckte till, eller? Tack för filmtipset i alla fall.

  Hamlet verkar väldigt bra, så den borde jag undersöka lite närmare.

  SvaraRadera
 17. Jag älskar familjen Buddenbrook. Det är en bok att läsa om och om igen. En mörk kväll med te i en vacker kopp... Eller, som jag gjorde i somras,sittande under mit gamla mirabelträdet i trädgården till vårt hus i Frankrike.
  Anje

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!