söndag 28 september 2008

Det var en vacker höstdag idag

som gjord för en utflykt. Maken och jag åkte till brukssamhället Gysinge som utannonserat "skördemarknad" men här finns fler aktiviteter än det. Bland annat en stor antik- och loppishandel med roliga saker att pilla på och fina saker till bra priser. Det blev inga bokinköp men tre magasin - Idun från 1953, Veckojournalen från 1952 och Husmodern från 1964 - inhandlas.
För den litterärt intresserade har Veckojournalen mest att erbjuda. Här recenserar Stig Ahlgren bland annat Vilhelms Mobergs Invandrarna. Hans sätt att skriva kanske säger något om 50-talets litteraturkritik? Levande och spirituellt skrivet - eller vad sägs om:

I brevsamlingar och gamla tidskriftsinlägg har han [Moberg] med den våldsamma energin hos ett tryffelsvin, som fått vitamininjektioner, bökat fram högar av matnyttiga upplysningar om 1850-talets Amerika och hellre tagit med för mycket än för litet. Låt oss istället för att beskärma oss häröver lovorda den gargantuanska aptit som skär limpan på längden och sedan brer på sovel i dubbla lager. Efter allt tunnt och skrangligt man läst denna höst har man i denna bok den angenäma känslan att med huvudet före proppas in i mynningen på ett kulturkuriosaspäckat ymnighetshorn.

I samma tidskrift kan vi också se Maria Wine posera:
Bildtext: Man har lurat ett lejon. Skaldinnan Maria Wine, maka till författaren och sovjetresenären Artur Lundkvist, som fotomodell i aftonklänning, prydd med vallmor från Taschkent, och i arbetsdräkt för pionjärkvinnor.

En bok av Wine utgiven 1951 heter Man har skjutit ett lejon. Tyvärr kan inte jag tolka på vad sätt man anspelar på titeln i bildtexten men tonen i övriga notiser på sidan är putslustig. Det är, föga förvånande, viktigt att placera in henne i ett sammanhang, vid sidan av sin make.

Jag vet inte om det var bättre förr men det var i alla fall annorlunda...

11 kommentarer:

 1. vilka häftiga loppisfynd! du lyckas då alltid göra spirituell kulturhistoria av allt. nu har du en skittråkig utmaning på min blogg. gå genast dit och gör som jag säger....

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är de fina? har kollat in den skittråkiga utmaningen. Men känner jag så många bloggare som inte redan är indragna i den?

  SvaraRadera
 3. det var en tjusig tid ...;-)

  rekommenderas: Artur & Maria av Jan Arnald.

  SvaraRadera
 4. Catrin: Kan inte annat än instämma i rekommendationen av Artur & Maria! Har läst och gillat!

  Ett tips till Bricken också som slukar Arne Dahl!

  SvaraRadera
 5. har redan läst alla jan arnald. eller nästan åtminstone. ett tips till blogg-esteten: lägg in samma bild i varje nytt inlägg. det är ju fortfarande höst...

  SvaraRadera
 6. Hej på dig!
  Nu är ditt andra hemliga bokpaket inlämnat på ICA. Vet dock inte om jag hann i tid för dagens sistatid...annars får du vänta till måndagens postutdelning.
  Det är ett temapaket som kommer, om även med en hyfsat fri tolkning av ordet TEMA...
  MVH/din bokvän

  SvaraRadera
 7. Åh vad spännande! Hoppas jag får ägna helgen åt att klura på tema
  ;-)

  SvaraRadera
 8. Hemlig bokvän:
  Jag har fått en avi!!

  SvaraRadera
 9. Nu blir jag lite nervös att jag satte för lite frimärken eller bor du i lägenhet så att du får avi på lite större brev???
  Hör av dig om du måste lösa ut det så kompenserar jag det i nästa paket!
  MVH//bokvännen som hela tiden håller på att skriva under med sitt namn och hejdar sig i sista sekunden...

  SvaraRadera
 10. Hemlig bokvän, helt ärligt OM du råkar skriva ut ditt namn och t o m din bloggadress så blir jag mest glad. För jag är så nyfiken på vem du är och på att få läsa det du skriver!

  Förra gången hämtade jag också ditt paket på Konsum - men bara för att det inte rymdes i lilla brevinkastet. Fick inte betala ett öre! Trappuppgången är förresten ungefär lika smalt som inkastet ;-)

  SvaraRadera
 11. Vad skönt!
  Då håller jag tummarna för att du slipper lösa ut det.
  Min blogg är ingen renodlad bokblogg...och den är ganska vilande just nu. Blir mest bilder.
  Lite ledtrådar.=)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!