söndag 30 mars 2008

Sommaren i Mamarrosa

I Sommaren i Mamarrosa tar Monica Ali med läsaren till en liten portugisisk by. Här är det härlig sommar och turisterna finns på plats. Vi möter några infödda som t ex Teresa som längtar till London och enslingen som bor med sin enda gris. Men framförallt möter vi de britter som är här på mer eller mindre tillfälliga besök. Några har flytt hemlandet, kanske för att få perspektiv på tillvaron.

Bland annat finns här författaren med de allt för våta läpparna som söker inspiration men finner kroppslig kontakt med mrs Potts. Ett inte helt lämpligt sällskap med tanke hennes makes våldsamma karaktär. Här finner vi den medelålders kvinnan som mellan vallningarna njuter av semestern medan hon parerar makens bitska kommentarer. Här finns också det unga par som snart ska gifta sig, bröllopet orsakar dock mest irritation och dispyter. Många i byn väntar på sin "frälsare" den hemvändande bysonen. Vad har han för planer för bygden?

Till skillnad från Alis tidigare roman, Brick Lane, som också var debuten är det här en löst sammansatt historia. De människor hon beskriver förs till viss del samman men det är de olika episoderna som är intressanta. Det är frestande att vilja ha mer, att bli lite irriterad för att man som läsare inte får veta hur det går. Men så är det ju. Människor passerar förbi, samtal avlyssnas utan att man får hela bilden. Vissa av figurerna skulle dock vara värda en alldeles egen roman, de gör sig förtjänta av fördjupning. Men jag gillar glidningen i berättelsen, att den inte är helt sammanhållen. Jag tycker också om att Ali växlar berättarstil mellan de olika karaktärerna. En del berättar i jag-form, när ett barn berättar känns det i texten och i historien om det unga paret i giftastankar återges samma händelseförlopp ur deras båda perspektiv.

"Mellanroman" har jag läst i recensioner att den här romanen är, vilket jag tolkar som att den inte lever upp till den förras nivå. Jag tycker Sommaren i Mamarrosa bär, det är intressant att se att författaren vågar välja en helt ny väg istället för att försöka följa debuten i redan upptrampade spår.

2 kommentarer:

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!