tisdag 4 mars 2008

Doften av kaffe tränger ut från sidorna

En del böcker har förmågan att svämma över sina pärmar och sprida doft (eller i värsta fall stank) och smak omkring sig. Diana Abu-Jaber berättar i Nymåne om en kvinna som driver restaurang i Los Angeles arabiskpräglade område. Här kokas det så väldoftande arabiskt kaffe att jag var tvungen att bums gå ut och handla sådant för att på riktigt känna vad de kände. Nymåne var överhuvudtaget en sinnlig roman.

Litteratur påverkar och inspirerar självklart också på mer subtila sätt, en klang av bokens stämning dröjer sig kvar, känsloliv och humör påverkas. Ibland läser jag om människor som omprövat sina liv, fattat livsavgörande beslut inspirerad av en författare eller bok. Kanske råkar de på en bok som når bortom det outtalade, tar sig över inre barriärer och rätt in i obeslutsamheten, osäkerheten, förvirringen. Detta har dock inte hänt mig även om jag ofta förstås funnit styrka i litteraturen. Den har blivit som en extra hud.

Jag är nu inte ute efter några personliga bekännelser men är nyfiken på i vilken utsträckning du låter dig påverkas av det du läser? En fråga kanske svår att besvara?

9 kommentarer:

 1. Inte så djupt kanske, men jag minns att jag hade en period då jag drack Southern comfort och apelsinjuice efter att ha läst Alan Warners "Morvern Callar".

  SvaraRadera
 2. Jag är en sådan som påverkas oerhört av böcker, vissa böcker följer med mig länge och jag återvänder till dom i mina tankar. Under jobbiga perioder i mitt liv så har böckerna varit det som hållit mig uppe, fått mig att våga mer, allra helst poesi. Andras ord kan få mig att känna så mycket och kan få mig att våga ta andra beslut än jag trott jag skulle ta. Jag skulle aldrig klara mig utan böcker, jag undrar ibland vem jag skulle varit utan böckerna. Har läst i hela mitt liv, men dom senaste åren har det blivit oerhört mycket och det har också varit dom mest turbulenta och det säger väl något.

  SvaraRadera
 3. Morvern Callar har jag inte läst. En till bok att lägga till attläsalistan med andra ord. Blir intressant att se om den ökar alkoholintaget.

  SvaraRadera
 4. Det är många böcker som får mig att bli alkoholsugen. Dessvärre. Dennis Lehanes och Charles Bukowskis böcker för mig väldigt sugen på whiskey respektive vin. Många böcker får mig också sugen på att lyssna på en viss typ av musik. Pelecanos böcker får mig att lyssna på gammal blues/soul. Och Vindes skugga av Ruiz fick mig att köpa en ny hatt.

  SvaraRadera
 5. Lena:
  Utan böcker skulle heller jag klara mig. Din kärlek till litteraturen lyser skarpt genom det du skriver - det är fint!

  Danny:
  Märkligt vad mycket alkoholintag böckerna ger upphov till... Jag köpte inte hatt efter Vindens skugga :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, jag vet att många böcker ger mig alkoholsug. Jag lär helt enkelt ta läseuppehåll :)

  SvaraRadera
 7. Herregud, ja! Som man påverkas! Jag kan verkligen gå in i böcker och äta samma mat, kolla på samma program och ha samma typ av kläder! Och ofta väljer jag böcker efter hur jag vill leva/vad jag vill äta/se just för stunden och ikväll tänte jag ex blanda till en Bellini för att känna mig som Bergdorf-boken: glamourös utan dess like.:) Tänkte låta min Bokfemma handla om just det om jag lyckat få tilräkligt med tid över i helgen innan nsäta bokfemma är på g.;)

  SvaraRadera
 8. Bokomaten:
  Hur var Bellinin?
  Ser fram emot din bokfemma!

  SvaraRadera
 9. Bellini rekomenderas, även om Persikojuice verkar vara stört omöjligt att få tag i... Det pinsamma substituet står det skrivet om hos mig... Barnmatsjuice! Himmel... inte så glamouröst men om man tänker bort det så är det verkligen en drink som rekommenderas.:)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!