lördag 1 december 2012

Lantliga scener - inspirerande scener

För ett par veckor sedan hade jag aldrig läst något av Amos Oz, men länge tänkt att jag snart vill och ska läsa. Och nu har jag läst fast först ut blev inte som jag tidigare tänkt mig En berättelse om kärlek och mörker utan den lite tunnare Lantliga scener. Och den var ju så bra att jag längtade hem från jobbet till den.

En by - åtta berättelser. Så ser upplägget ut, och jag tycker mycket om det; sättet att utifrån detta "mikrokosmos" berätta historier om människor, som hakar i varandra, på samma sätt som grannar gör när de hejar på varanadra över staketet. Det är måhända en lantlig by, fastän under förändring, men personerna i den skulle kunna finnas även här i det snöhärjade Gävle. Någon har sorg, en annans liv har stannat upp, någon väntar förgäves, flera känner sig ensamma, en lider av olycklig kärlek osv. Allmänmänskligt. Men så finns här också ett absurt anslag, där berättelser får twistar som gör att läsningen av dem tar en annan vändning, får ett nytt perspektiv. Det är klurigt, överraskande och känslomässigt uppväckande eller upptäckande.

Jag tyckte väldigt mycket om min allra första läsning av Amos Oz och jag hoppas att jag kommer att känna igen något  från Lantliga scener i hans andra böcker. Det här var mycket inspirerande!

6 kommentarer:

 1. Jag tycker det är en fenomenal novellsamling!

  SvaraRadera
 2. Ja, den boken är så bra! Jag tänkte: allegori (om Israel; om - Gävle!). Och alla huvudpersoner med en sorts oro , längtan, saknad. Fast den åttonde novellen begriper jag inte alls! Den faller utanför ramen, nästan (för)stör... Har du ngn tolkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har ingen tolkning, är lite för vintertröttrög nu för den sortens texter. Den förbryllade mig mest, även om jag inte tycker den riktigt förstör helheten. Vad vi än kämpar med, tar oss för, drömmer om besegrar förgängligheten, kanske. Fast jag är mycket osäker på det överhuvudtaget stämmer överens med orden i den avslutande texten.

   Har förresten inte bara snöat in nästan bokstavligt här hemma utan också på Zweig - läser nu Förvandlingens rus.

   Radera
  2. Har du läst/fått tag i Schack!?

   Radera
  3. Nej, men jag har lokaliserat den.. Ska beställa senare från något av biblioteken i länet.

   Radera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!