tisdag 18 december 2012

Romanpriset och jag

Det har visst hunnit gå tio år sedan jag senast läste ikapp med juryn som utser Romanpristagaren i P1. Den gången var de nominerade:

P.O. Enquist: Lewis resa
Lennart Hagerfors: 07.30-05.30
Ulla-Lena Lundberg: Marsipansoldaten
Maja Lundgren: Pompeji
Ellen Mattson: Snö
Kerstin Norborg: Min faders hus
Jan Henrik Swahn: Vandrarna

Mitt minne säger mig att jag läste alla utom två - Lewis resa (men oj så många gånger jag försökt läsa den..) och Marsipansoldaten. Den lågmälda, finstämda Min faders hus vann. Jag kommer ihåg att jag blev särskilt intresserad av att läsa mer av Swahn. Tur att det inte är försent att göra det.

Ett annat Romanprisår jag minns speciellt är 2010. Då hoppade jag av glädje hemma i köket när det tillkännagavs att Aris Fioretos valts som vinnare! Den sista greken var en härligt lekfull och allvarlig läsupplevelse.

Kanske är det någon mer än Bokmoster och jag som har årets nomineringar som aktuell läslista?

2 kommentarer:

  1. När jag tittar på SR:s lista har jag sällan tippat, eller ens läst, "rätt" böcker. Minns 1998 då jag "hejade" på Målarens döttrar ... Och så Virdborgs nomineringar förstås. Men en fantastisk lista att ta itu med vid tillfälle :)

    SvaraRadera
  2. Jag ska absolut försöka läsa de flesta. Hittills har bloggen bara läst två av dem men jag gillar att lyssna till samtalen inför. Då är det extra kul att ha läst.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!