onsdag 11 april 2012

Tour de Nice

Tillsammans med den käre maken och en god vän har jag ägnat påsken åt att upptäcka Nice och trakterna runt omkring. Att i kalla april komma till mjuk medelhavsvärme gör gott för själen, här frodas blommor och vajar palmer, vattnet glittrar turkost. Här trängs påskfirande turister med nicebor som har baguetten och morgontidningen under armen.

Det är förståeligt att konstnärer sökt sig hit för kortare eller längre tid. Vi besöker Matissemuséet som visar en fin samling. Här finns inte hans mest kända verk, men det ger en bild av konstnären och av hur han arbetade. Dess värre är alla informationsskyltar på franska, och jag tar till mig kanske 1/4 av texten på dem. Byggnaden i sig, där jag tror konstnären också har bott, är i sig intressant. Målat för att lura ögat, trompe l'oeil.
Museet ligger i en park och nära en klosterträdgård, med små oaser och utsikt över staden.
En av dagarna väntar en hyrbil på oss på flygplatsen, bokad innan resan. Med den tar vi oss, eller rättare tar maken oss, upp mot bergen. Vi stannar i den lilla bergsbyn Saint-Paul och åker sedan vidare mot det privata museet/konstsamlingen Fondation Maeght. Vid det här tillfället är den konstnärligt smyckade parken, med skulpturer av bl a Joan Miró och Giacometti, den riktigt stora behållningen.
Sedan går färden uppåt efter slingrande smala vägar, med branta stup, tvära kurvor och med bergsväggarna hängande över oss...

...och så ned igen. Vi gör ett stopp i Monaco.
Här vid kasinot håller vi hårt i reskassan. Men vi motstår som tur är frestelsen att spela - vi lever ju inte ens upp till ställets klädkod... Istället ser vi storögt på jättebåtarna med jacuzzi på taket.
Det är på riktigt fast som på låtsas. En värld för Barbie och Ken. När mörkret fallit tar vi oss vidare tillbaka till Nice.

Där avslutar vi sedan påskresan bl a med att traska längs Promenade Anglais, den långa strandpromenaden.

Inspirerad av alla joggare där tar jag idag, hemma i Gävle, en mycket sällsynt tur. Men att lunka runt på cykelvägen i bostadsområdet kan liksom inte mäta sig med Nice vackra vyer. Men värmen finns i alla fall kvar inombords.

Stort tack för alla tips vi fått från olika håll inför resan!

6 kommentarer:

 1. Vad kul att ni åkte till museet jag tipsade om. Och vad mysigt allt verkar, man blir ressugen! Vi ses nästa vecka

  SvaraRadera
 2. Det är ett fantastiskt museum de har skapat utanför St Paul de Vence. Jag tänker ofta på den vackra trädgården och tallarna som skuggar Mirós underbara statyer.

  SvaraRadera
 3. Maken och jag var i Antibes för snart två år sedan, och där är det givna konstbesöket Picasso-museet. Vi besökte också St Paul, verkligen sevärt. Och just idag kom albumet vi äntligen fått gjort av bilderna från resan!

  SvaraRadera
 4. Det finns verkligen hur mycket som helst att upptäcka i området.. som bäddar för fler resor dit i framtiden.

  SvaraRadera
 5. Vilka superfina bilder! Jag och min kära har haft Nice som ett lockande resmål länge, och nu så ännu mer:) Men först står en annan resa snart på tur för oss; den 2:a maj bär det av över Atlanten och till San Francisco! Vi var ju i New York i april förra året, vilket (såklart) gav en otrolig mersmak, så tanken var först att återvända dit på denna tripp. Men ett oemotståndligt pris på flygbiljetter ändrade målet till den andra stad i USA som verkligen lockar oss båda. Så snart ska vi få se City Lights bookstore i verkligheten:D

  SvaraRadera
 6. San Francisco! Wow! Önskar er varmt en riktigt fin resa!
  Här är förresten en norsk litteraturbloggare som är i de trakterna just nu http://jegleser.blogspot.se/

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!