måndag 30 april 2012

Kulturell utsvävning i Stockholm

Det är tur helgen är extra lång för efter lördagens och söndagens kulturella utsvävningar i Stockholm är jag i behov av återhämtning. Vi börjar med att ta bussen ut till Magasin 3 i Frihamnen för att se utställningen med verk av Ai Weiwei, den kinesiske allkonstnären som nu sitter i husarrest. Hans verk är mastodonta och väcker frågor om massa kontra individ, det massproducerade och unika. Eller människan bakom processen. Här finns t ex den stora högen med solrosfrön, som vid en närmare anblick visar sig vara av porslin, målade ett och ett i taget. Intill förvirring lika men ändå helt skilda från varandra. Det är många människor och människohänder som varit inblandade i Weiweis verk som är sociala på flera sätt sociala. De är nog politiska, men än mer allmänmänskligt filosofiska - oavsett om det handlar om videoverk, tygkontinenter eller om 1001 resande kineser. Weiweis tankar syns genom verken och tydliggörs fint i den lilla utställningskatalogen. Jag går inspirerad och tankeväckt därifrån. Störst av allt är friheten.
På kvällen väntar en teaterföreställning på Dramatens lilla scen - Paradisets barn som bygger på en film från 1945 av Jacques Prévert. Det är en metateater, en lek med illusion och fiktion, där dröm och verklighet stiger in i och ut ur varandra. Det är en fullständigt magisk akt av teater och jag följer händelserna med ett stort leende. Inte leende för att allt på scenen är kul, lättsamt, roligt utan av lycka över att teater kan se ut på det här viset, med tilltro till publikens medskapande förmåga. Jag njuter av denna fantasifulla skapelse.
I skön hotellsäng väntar vila innan det är dags för nästa dags aktiviteter. Scenerna på Dramatens scen utspelade sig i Paris och vi fortsätter i Frankrike, denna gång genom Nationalmuseums utställning Det moderna livet som mestadels består av fransk 1800-tals konst i olika former, och en del skandinavisk. Med utställningen testar man ett nytt sätt att presentera sin samling, flera konstarter fångas in - måleri, skulptur, film mm. allt tillsammans med väl avvägd information. Jag blir rätt överraskad och mycket glad när jag här träffar på "Parisiska".

När vi lämnar museet är jag i tanken så mycket i Paris att vattnet utanför blir till Seine. Känslan håller i sig på Grand Hotel där de afternoon tea-serverande servitörerna pratar franska med varandra.
Som alla andra denna helg skockas vi under de blommande körsbärsträden i Kungsträdgården.

3 kommentarer:

  1. Vilken fin storstadshelg ni hade - Stockholm, och litet Paris och Japan också! Visst är Paradisets barn FANTASTISK?! :)

    SvaraRadera
  2. Vackra bilder och vilken härlig Stockholms inspiration du förmedlar!

    SvaraRadera
  3. Stockholm visade sig från sin mest våriga sida så det var lätt att njuta och låta sig inspireras! Pjäsen var verkligen fantastisk på alla de sätt..

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!