söndag 6 november 2011

Proust i litet format

För ganska snart ett år sedan började jag, efter stor längtan, att läsa Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Men det har inte gått så bra med läsningen. Den andra delen som jag började på under sensommaren har jag fortfarande inte läst ut. Istället ligger flickorna i blom och tittar lite uppfordrande på mig. När jag läste njöt jag, av formuleringarna och av de olika scenerna. Men i mitt huvud hade jag svårt att foga samman helheter, svårt att greppe textmassan. Jag tror inte det är mitt fel, snarare att läsningen kräver ett annat tempo, en annan sorts tid. Eoner av tid, kanske pensionärstid. Men jag längtar fortfarande.
Så nu provar jag ett slags Proust light istället, nämligen hans noveller. Dessa tillkom före det stora verket, men visar i korta scener, i skildringar av intensiva känslor som svartsjuka och förälskelse på vägen dit. Här finner jag mig till rätta och stannar denna söndag i societeten, bland prinsessor, prinsar och salongslejon.

6 kommentarer:

 1. Tidens franska klassiker var en trevlig bokserie.
  Novellerna ser lite ynkliga ut i bokhyllan bredvid På spaning-sviten. Men som jag minns det är de läsvärda.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är en fin serie, utgiven 1950 ser jag att mitt exemplar är, det har hållit sig i god form. Och nog ser den tunn ut vid sidan av de andra, men i varje novell ett rikt, gripande innehåll och en mer lagom läsning av Proust.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin volym! Jag vill gärna läsa Prousts noveller, så mycket som jag älskade På spaning-sviten.

  Jag vet inte om det hjälper, men det var så att en gång när jag läste Prousts böcker så hade jag svårt att koncentrera sig. Det som behövdes var att satt och läste på tåget, med lagom starka störningsmoment omkring mig, att jag var tvungen att koncentrera mig på läsningen. Det var just den koncentrationen som behövdes för att hamna rätt i läsningen.

  SvaraRadera
 4. Här är en till som vill läsa mer av Proust. På spaning gav mersmak. Visste inte att Proust hade skrivit noveller och det skulle vara roligt att se hur han hanterar det korta formatet.

  SvaraRadera
 5. Jenny B - det låter faktiskt vettigt det där med att läsa Proust på tåg (eller i andra störande mijöer). Lite lagom distraktion ger ökad koncentration kanske. Läser själv som bäst när jag reser - för att läsa Proust krävs kanske många resor. Och det känns ju rätt lovande...

  Petra - Novellerna kanske blir en bra förlängning av de volymer du just läst (är så imponerad!)? Tror man i novellerna verkligen kan se det som komma skulle - och vilken utveckling författarskapet tog.

  SvaraRadera
 6. Jag läser just nu väldigt rastlöst (vill komma framåt hela tiden), och även jag har insett att denna sortens läsprojekt får komma under en annan period i livet. Trist, men som tur är finns det ju en hel massa annat att läsa också :) Du har fått en utmärkelse av mig på min blogg!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!