söndag 20 november 2011

7 dagar i Rom

Efter en tur i det verkligt magnifika Galleria Borghese med  dess rika samling av skulpturer och målningar från i första hand 1600-talet, 
Apollon & Dafne av Bernini (1620-25)
placerade i rum som även de är konstverk, är det skönt att hämta andan en stund i den omgivande parken. Här söndagsflanerar både turister och romare, några joggar förbi, medan en del valt att ligga på någon av de stora gräsytorna. Vi släntrar fram, tittar på byggnader och människor.
Stendhalsyndromet, det vill säga att beröras så starkt av konsten att hjärtat slår snabbare samtidigt som man får yrsel, blir förvirrad och svag, har ännu inte drabbat mig. Däremot är mitt litterära ressällskap skrivet av författaren som fått ge namn åt den överalltsvallande konstupplevelsen.
Jag läser Rött och svart av just Stendhal. I romanen om den inte så förtjusande unge Julien Sorel svallar just nu känslorna och "hjälten" har lagt sitt beräknande sinnelag åt sidan.

Denna djupgående moraliska kris ändrade arten i de känslor, som band Julien till hans älskarinna. Hans kärlek var inte längre bara beundran för hennes skönhet, inte bara stoltheten att äga henne.

Deras lycka var hädanefter av en vida högre natur, elden som förtärde dem långt mäktigare. De slungades ut i fullständig extas. I andras ögon skulle deras lycka nu tett sig större. Men själva återfann de inte mer den ljuva ro, den molnfria salighet, den lättlynta sinnesstämningen från deras kärleks första dagar när madame de Rênals enda bekymmer var att Julien inte älskade henne nog. Deras lycka såg ibland ut som ett brott.

Boken, som länge värmt läslistan, är en hittills trevlig bekantskap som nog kommer att både hålla och räcka under hela resan. Imorgon väntar ännu en dag av äventyr. Jag tror vi kommer att utforska närområdet - Trastevere.

6 kommentarer:

 1. Så mysigt ni verkar ha det. Jag kan tipsa om buss till Tivoli och besök på Villa d'Este. Det var vår resas riktiga mysdag. Vattenorgeln är spektakulär!

  SvaraRadera
 2. Åh, tack för tips! Det ÄR mysigt men just nu sitter jag och huttrar i den dragiga lägenheten...

  SvaraRadera
 3. men så spännande att faktiskt läsa Stendahl också! Det har jag aldrig gjort, men borde naturligtvis göra något åt snarast! Eller förslagsvis kanske när man som du besöker landet. Måste säga att jag avundas dig här jag sitter i ett novembergrått och dimmit Sverige. Oerhört fina bilder i alla fall!

  SvaraRadera
 4. Rött och svart ligger även i min läslista men jag drar mig för att läsa den efter att ha hört/läst att den skulle vara så långtråkig, men det är den alltså inte?

  SvaraRadera
 5. Bokomaten - ja, Stendhal bodde en stor del av sitt liv i Italien. Boken tar dock plats i Frankrike :)

  Jessica - jag har inte hunnit så långt än (det finns ju lite annat att sysselsätta sig med här) men tråkig tycker jag inte att den är! Rätt rapp och levande, istället.

  SvaraRadera
 6. Som bra mycket yngre än vad jag är nu, såg jag den franska (naturligtvis)filmatiseringen av romanen Rött och svart, med den superromantiske Gérard Philipe i huvudrollen. Då tyckte jag att den var fin, men det kanske jag inte skulle tycka nu. Vissa filmminnen ska inte återuppväckas...

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!