måndag 21 november 2011

7 dagar i Rom

Hermia Says har tillfälligt genomgått en metamorfos och blivit en renodlad reseblogg. Du som läser här för litteraturens skull är välkommen tillbaka om några dagar...

Idag har vi traskat runt i novembersolen i Trastevere, stadsdelen med de slingrande gränderna.
Här finns bland mycket annat en mängd restauranger, flera biografer samt ost- och vinbutiker,
ett par fina profumerier och en svensk Ordning & Reda. Flera kyrkor finns här också, bland annat Santa Cecilia. På den här platsen sägs detta musikens skyddshelgon ha lidit martyrdöden år 230 e.kr.
Historien är ryslig och överskuggar den värsta deckaren: Efter att ha misslyckats med att skålla henne till döds valde man metoden halshuggning. Framför altaret finns en vacker staty av helgonet, som även är beskriven i boken Floden som delar staden (som vi glömde kvar hemma på köksbordet..) Skulpturen är vilsam att betrakta.
Vårt nästa stopp, parken Villa Sciarra, visar sig tyvärr ha stängt just idag. Det är synd för den verkar väldigt fin så som den beskrivs i guideboken med små lusthus och statyer. Istället drar vi oss nedåt igen,
och snirklar oss tillbaka längs med Trasteveres gränder - en ost och en flaska vin rikare.
Imorgon kanske vi byter Lazio mot Toscana och tar tåget till Siena. Men först en stunds vila, för det tar på krafterna att vara flanör.

7 kommentarer:

 1. Åhhh vad härligt det ser ut. Det just en sådan resa man behöver i grådiset.

  SvaraRadera
 2. Åh, jag älskar Trastevere! Bodde i Rom förut ett halvår och pluggade italienska och sedan dess har jag kommit tillbaka många gånger, det är verkligen en beroendeframkallande stad. :)

  SvaraRadera
 3. Nattens bibliotek - ja, för mig är det absolut bästa tiden för att resa, att komma bort från det tyngande mörkret där hemma.

  Jessica - häftigt att du bott här!! Kan du rekommendera något - matställe eller annat som vi inte bör missa?

  SvaraRadera
 4. Trastevere är ju det absoluta måstet och det har ni ju redan upptäckt. Campo dei fiori är ett supermysigt torg. Stället längst in i ena hörnet har supergoda mojitos, där kan man bli sittande i timmar och dricka mojitos och käka nötter. Rätt mysigt! Sedan finns en bra shoppinggata nära vatikanen som inte är så uppenbar men där man nog kan hitta fynd om man har tur. Vägen heter via cola di rienzo.
  Sedan finns en väldigt bra restaurang nära piazza navona.Lite svårt att öfrklara på vilken gata men om man kommer från lago d'argentina-hållet och går in på torget så korsar man torget och svänger in på en av gatorna som går in till vänster. en bit fram ligger en restaurang där man kna gå ner i källaren, prisvärd och bra mat. där omkring kan man våga sig in på smågatorna också.
  i allmänhet kan jag tipsa om att våga sig in på de otippade vägarna, smågator och sådär, för att hitta sina egna små ställen. Studentområdet san lorenzo är också ganska mysigt att promenera runt i.
  Moderna museet i Rom är inspirerande och bra och har en bra shop om man gillar konst. :) skitsnygga skrivböcker där också!
  Hoppas ni kan använda någon av tipsen. Det finns en massa coola svartklubbar där man får röka inne och som har jättebilliga drinkar och inga turister, men sådana ställen stänger ju hela tiden pga just svartklubbsgrejen så det är nog inte samma som gäller längre. det klassiska klubbområdet i rom är annars Testaccio, rätt lätt att ta sig till men jag som inte är ngn klubbtjej tycker inte det är så jättekul men där är det också mest italienare vilket jag tycker är mycket skönare.

  SvaraRadera
 5. Tack för tips! Campo--- o Piazza Navona gick vi runt igår, satt i solen och åt - kanske kan det bli ett kvällsbesök där också! Moderna museet har vi pratat lite om, så det låter lockande...
  Klubbar är dock inte min grej heller... :)

  SvaraRadera
 6. Charmen är att sätta sig på campo dei fiori vid typ två på eftermiddagen och börja beställa in mojitos. Då känner man verkligen en lyx- och ledighetskänsla och man kan sitta på just den baren jag menar (uteservering också) hur länge som helst utan att någon kollar snett. :) Feltrinelli på lago d'argentina är en schysst, stor bokaffär. de har nog engelskt också tror jag, själv läser jag ju inte på engelska men för den som gör.

  SvaraRadera
 7. aha, vi var i Rom samtidigt!
  återupplever min Trastevererpromenad i solen nu när jag ser dina foton

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!