torsdag 9 juni 2011

"Titta! Och där står hon framför spegeln med studentmössa på pagehåret och iförd en elegant frackkostym, som sitter nästan oklanderligt."

Vad kan vara bättre läsning denna dag när nybakade studenter tjoar i stan än Hjalmar Bergmans Flickan i frack (från 1925)?
Alldagliga Katja Kock lånar i protest sin dandy-brors frack för att gå på studentbal. Vilken skandal! En ung kvinna i frack! Sen blir det visst kärlek också. Det här är en liten glädjespridare till bok. Bergman kan konsten att formulera sig både fyndigt och slagfärdigt. Vi borde läsa mer av honom.

Bisysselsättningen, fotbad i kvällssol, hoppas jag blir ett återkommande inslag i vardagen.

7 kommentarer:

 1. Jag har precis samma utgåva härhemma! En skolutgåva tror jag (min har tillhört min mamma). Och det här är verkligen en stor favorit hos mig!! En fröjd från början till slut.

  SvaraRadera
 2. I have just finished my first Bergman novel - Chefen Fru Ingeborg! - and now I am on my way to the City Library to rent the other two I've seen on the shelve: Markurellis i Wadköping and Hans nads testamente! :D

  SvaraRadera
 3. Vixxtoria - ja en fröjd! Och verkligen en skolutgåva med både ordförklaringar och instuderingsfrågor...

  Mimmimarie - varsågod :)

  Irma - Nice! Years ago I read Chefen.. and Markurells. I can also recommend Farmor och vår herre.

  SvaraRadera
 4. Men... det är ju den upplagan jag har också! Så roligt! Jag tycker jättemycket om Flicka i frack och Bergman vill även jag läsa mera av- (Jag har en stor förkärlek till hans "Jag, Ljung och Medardus"- jag ska se vad som finns mera i hyllorna!

  SvaraRadera
 5. Tack för det passande citatet! Jag läste alla böcker jag kom över av Hjalmar Bergman för tjugo år sedan. Det är som att han glöms bort mellan varven (även av mig), men det är väl onödigt? Han är en jättebra författare som håller i alla tider.

  SvaraRadera
 6. Ingrid o Jenny B - jag blir jättejättelockad av att läsa mer av/läsa om Bergman. Slits nu mellan Bergman, Johnson och Proust som sommarläsning... önskar mig längre semester!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!