tisdag 7 juni 2011

Bergman räddar regnig semester

Förråden är fyllda så OM det blir en blöt semester ordnar kärleken och jag en egen Bergmanvecka. Jippi!

6 kommentarer:

 1. Jag håller just nu på att läsa Mikael Timms Bergmanbiografi, faktiskt. Har kommit ungefär halvvägs, och det är väldigt trevlig läsning. När jag ger mig på en biografi på 600 sidor så är jag alltid mest rädd för att skildraren ska vara tung och tråkig, och känna sig så förpliktigad att berätta om alla delar lika mycket att berättelsen går i stå. Men det har hittills inte hänt. Uppskattar mycket den fina genomgången av olika teateruppsättningar, och växelspelet mellan Bergmans privatliv och produktion. Det som både är positivt och negativt är att Timms beundran slår igenom.

  Jag har läst ett par biografier av Maarit Koskinen tidigare, samt Laterna Magica och Bergman om Bergman, och ganska många av de publicerade manusen. Jag kan också konstatera när jag läser boken att jag sett fler filmer än jag trodde, men blir hemskt sugen på att se några jag missat, eller såg för väldigt länge sen. När jag ser din hög där så inser jag att jag antagligen borde kunna låna hem dem från ett universitetsbibliotek hemskt nära mig. Borde göra det.

  Bilder tror jag inte jag läst. Borde skaffa den känner jag.

  Och rekommenderar som sagt Timms bok. Men Koskinen-böckerna är möjligen lite mer tillgängliga (fast de spänner inte över hela livsgärningen på samma sätt).

  SvaraRadera
 2. Åh, så spännande! Då ska jag inte rygga för tjockleken när det blir dags att läsa mer om Bergman. Läste för länge sedan Laterna Magica bl a men har nog inte läst något OM honom, bara av.Koskinen är jag också nyfiken på. Har bläddrat lite i Bilder som förstås verkar riktigt bra. Det blir lite som en studiecirkel - se filmen och så läsa om den i boken. Känns fel hoppas på regniga dagar, men några sådana ser jag fram emot i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Quite recently I've finished his 'Best Intentions'- and I loved it.. He is one of my favorite movie directors and I never get enough of his films. I saw a Tarkovsky movie last night, called Offret (1986). Filmed on Gotland, where many of Bergman's films had been shot as you probably know.. It has a spirit of Bergman, too. I heartly recommend it!

  SvaraRadera
 4. Förresten - titeln på Timms bok är ju så bra! Gillar den innan jag ens öppnat den.

  SvaraRadera
 5. Irma - I went to Gotland a couple of weeks ago, I wish I had seen some of the films before that. So, is there a Bergmanfilm that you prefer a little extra?

  SvaraRadera
 6. Even though it borders on a cliche - Det sjunde inseglet is my favorite; maybe because it was the first, because it introduced me to Bergman. But there are others I deeply enjoy - Höstsonaten and Viskningar och rop for example. I like their exploration of relationships between women.. and colors in Viskningar are amazing:)
  Persona too..

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!