tisdag 29 mars 2011

Viva Barcelona - tips sökes!

 Det är dags för Hermia och käre maken att förbereda påsken. Förra året efterlystes romaner som tog plats i Amsterdam. I år blir det en återkomst till en stad jag besökte för snart sex år sedan. Men den här gången är det inte litteratur utan filmer jag söker.
Jag känner Vickys och Christinas Barcelona från Woody Allens fantastiska film - men vad mer kan tänkas utspela sig i vackra Barcelona?

Och har du något tips på mysiga matställen lite utanför de stora turiststråken och kanske någon trevlig butik som kan tänkas passa Hermia - så emottages förslag tacksamt även om det!

18 kommentarer:

 1. Åh, vad roligt! Aldrig varit där, men det verkar vara en spännande stad .Du lär få mycket att göra. Där kryllar ju av konstmuseum t ex.! Inte så lite avundsjuk!=) Boktips får jag nog allt klura lite på dock.

  SvaraRadera
 2. Almodovars fina Allt om min mamma utspelar sig till största del där!

  Jag tycker att det allra viktigaste när man är i Barcelona är att inte missa Gaudiparken - Parc Güell, där Vicky mfl ju faktiskt står på bilden ovan!

  SvaraRadera
 3. Fel av mig, jag var lite snabb där. De står nog snarare i uppe på taket till Gaudihuset Casa Mila (http://sv.wikipedia.org/wiki/Casa_Mil%C3%A0). Dit kan man också gå, men där brukar vara trångt!

  SvaraRadera
 4. Bokomaten - Ja, där finns MYCKET att se och göra :)Du har ju en ännu finare resa framför dig!

  Full bokhylla - Ja, "Allt om min mamma" den gillar jag ju, måste se om. Har kanske tänkt Madrid om den?! Håller med om Parc Güell, den är häftig, vacker och likaså Casa Mila. Tror nog båda är med i filmen. Maken o jag har båda varit där men sätt lite olika saker. Jag har t ex inte varit upp på berget med Miró-museet...

  SvaraRadera
 5. Jag har bara varit i Barcelona och jobbat några gånger, och inte hunnit se så himla mycket av staden. Men Dali-museum och Picasso-museum måste du se! Och det finns ett jättebra historiskt museum. Finns fina restauranger nere vid hamnen och ett väldigt fint och stort akvarium (levande hajar, inte så illa). Öht är fisk och skaldjur något att satsa på att äta.

  Jag har alltid bott i eller nära den gamla gotiska delen av staden (kan också rekommendera Ildefenso falcones bok Katedralen vid havet innan resan – historisk roman med mycket Barcelona-känsla). Ruiz Zafóns böcker utspelar sig också där – precis i de gotiska kvarteren, faktiskt.

  Fin stad, särskild vid påsk är det i alla fall! Missa inte palmbladståget om du är där redan på Palmsöndagen (alltså söndan innan påsk). Sambon och dottern tyckte det var jättehäftigt (själv jobbade jag då).

  SvaraRadera
 6. Vixxtoria - tack för tips.. Fast hm Falcones har jag börjat på, det funkade inte alls. Och Ruiz och jag är inga vänner efter Vindens skugga. Heller.Och nu var det ju filmer jag ville veta mer om :-)
  En kort tripp blir det så tyvärr missar vi palmbladståget.
  Däremot kommer vi bo i Barri Gotic! Det blir bra!

  Undrar vad du gjorde för jobb där?!

  SvaraRadera
 7. Ja, jag vet att du frågade efter filmen, men typ de två filmer som jag sett och vet utspelar sig i Barcelona (det kan finnas fler) har redan nämnts. Så då nämner jag så klart böcker istället!

  Det var dock rätt häftigt att ha läst Falcones bok (vilket jag gjort av en ren slump) och sen stå där i katedralen som han skriver om. Jag kan förstå om man inte fastnar för boken – den är lite distanserat skriven – och Ruiz Zafón tänker jag egentligen inte som något som du faller i farstun för (jag gillade dem mycket).

  Jobbet jag gjort har varit såna där vetenskapliga konferenser, där man sitter i ett par veckor inne i (i bästa fall luftkonditionerade) rum och lyssnar på folk som pratar och pratar och pratar och pratar. Inte särskilt upphetsande, tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Typ allt av Almodovar väl?

  Ha så trevligt, underbar stad! Men så är jag svag för Spanien överhuvudtaget :0)

  SvaraRadera
 9. Cilla - förstår inte varför jag inte alls kopplar samman Almodovar m Barcelona... har sett Att återvända flera gånger. Nu ligger Allt om min mamma, på hederlig vhs bredvid mig.

  Har du bilder därifrån på bloggen din?

  SvaraRadera
 10. Uppe på höjderna ligger ett Mirómuseum också som var härligt - buss upp och promenad nedåt staden igen var mysigt... Filmer är jag urdålig på så där har jag inget att tillföra tyvärr.

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag var i Barcelona för precis en månad sedan, så jag har lite färska tips! I stadsdelen El Born, som ligger liksom bakom Barrio Gótico om man går över Via Laeitana, finns en hel del finfina mat- och vinställen. Absolut favorit blev Anem de tapes,(http://www.tripadvisor.se/Restaurant_Review-g187497-d1863141-Reviews-Tapeo_anem_de_tapes-Barcelona_Catalonia.html) som ligger på Calle Moncada. Otroligt goda tapas, fint vin och toppenservice! Dessutom prisvärt! Jag och min sambo var på en weekendresa och två av kvällarna åt vi där... Ett annat fint ställe i El Born är Senyor Parellada tror jag det hette. Det fanns också en mycket bra vinbar som jag inte kommer ihåg vad den heter, men den ligger också i El Born, precis vid en kyrka. Om du går dit, prova ett vin som heter San Román... Största besvikelsen var restaurangerna i Port Olímpico, enorma turistfällor med smutsiga tallrikar och halvotrevlig service... Det var efter en misslyckad middag i Port Olímpico som vi hamnade på Anem de Tapes igen, vi kunde helt enkelt inte gå tillbaka till hotellet efter en så vansinnigt otillfredställande matupplevelse, utan var tvungna att balansera med några tapas som vi visste skulle vara goda på riktigt...
  Inne på La Boquería finns också ett fantastiskt matställe, El Quim, rekommenderas varmt!
  Bästa frukosten åt vi på nya matmarknaden i El Born, Mercat Santa Caterina, choklad croissanter och café con leche omgivna av fiskstånd där kräftorna var så färska att de fortfarande levde.
  Åh, nu vill jag tillbaka!!
  Hoppas att du får en fin semester!

  SvaraRadera
 12. Joanna - tror jag ska våga mig på linbanan upp på berget :)

  Petra - tusen tack för både tips och varning! Anem de tapes måste vi försöka hitta och likaså vinet! Mm det låter som ni hade en fin och god reda! Precis som det ska vara!

  SvaraRadera
 13. Jag vill tipsa om Whit Stillman (vars Metropolitan väl måste vara filmernas film där det pratas, pratas och pratas om "livet och konsten";-) och hans "Barcelona" från 1994. En charmig och snacksalig film som absolut är värd att se inför (eller efter) Barcelonabesökét! Vi var i denna finfina stad för ngr år sedan, och jag skulle my gärna återbesöka den, vi hann ju bara se en bråkdel. Men nu bär det av till New York! Vi åker nästa lördag- och gissa om mina förhoppningar är skyhöga..! Vi ska bla se till att besöka Park slope, stadsdelen där både Paul&Siri och Jonathan Safran Foyer& Nicole Krauss mfl, mfl litterära högoddsare bor..;-)Och så vill vi såklart se alla de otaliga fina bokhandlar som jag förstått ska finnas där. Ha en jättehärlig resa Hermia:D

  SvaraRadera
 14. Jenny - tack för tips!
  Önskar er en fantastisk resa!! Hoppas du vill komma tillbaka hit och berätta lite?! Och så hoppas jag på att få åka i era spår och att det inte dröjer alltför länge!

  SvaraRadera
 15. Bilder: http://ceciliabergman.wordpress.com/2011/04/02/barcelona/

  SvaraRadera
 16. Åh, jag återkommer naturligtvis mer än gärna:D Och hoppas såklart att du snart kan följa i våra spår!
  Jag har nu precis kollat in Calliope books och hennes strålande tips om alla finfina bokhandlar hon besökte när hon var i New York i somras- vi hoppas ju kunna besöka ngr av dessa...För jag vill såklart att åtminstone en del av resan ska gå i litteraturens spår:D


  bokhandlar hon besökte i somras när hon var i New York...
  du snart kan följa i våra spår!

  SvaraRadera
 17. heyyy! jag har ett tips ocksa, som ar relaterat till boende! jag har bott har i barcelona i tre manader nu och maste tipsa om barcelona-home som jag hyr min lagenhet av, ar sa nojd sa man maste ju dela med sig! ;)

  deras hemsida ar har: http://www.barcelona-home.com

  jag hyr manadsvis men det gar att hyra dagsvis ocksa! hett tips! ;)

  SvaraRadera
 18. tack för att dela. Detta kommer att hålla mig sysselsatt i kommandesemester.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!