onsdag 9 mars 2011

En tung trave väntar

Innehållsligt tunga texter travade på varandra. Texter jag inte skulle välja i stunder av nedstämdhet. Men nu spirar våren (ja, faktiskt!) och själen känns fri och glad. Ju ljusare jag är desto mörkare texter väljer jag, kanske. Har du läst någon av dessa? Den undre är Glas och aska, som jag vet vissa gillade skarpt. Nu ska jag läsa det sista i De fattiga i Lodz, den mörkaste mörka och på samma gång så fantastiskt skrivna.

7 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt läst alla utom Claudel. Glas och aska var mycket läsvärd och även Jupiters öga. Jag har skrivit inlägg om dessa böcker. Andningsgungan är en mycket stark berättelse som man kanske ska läsa när man känner sig glad och stark för det är ingen upplyftande historia men Herta har ett fantastiskt språk. Det fanns väl en anledning till att hon fick Nobelpris. Intressanta böcker har du valt ut. Philippe Claudel känner jag inte till. Berätta när du har läst den. Jag blir nyfiken på vad det är för bok.

  SvaraRadera
 2. Bokstödet - vad fint att du läst det mesta i högen! Senare ska jag läsa dina inlägg. Hjärtdjur av Müller läste jag för ett par år sedan, det gav mersmak! Kom förstås på att jag har flera böcker på lut än de i högen, några som väntas trilla in på biblioteket. Vi får se vilken ordning det blir på läsningen.

  SvaraRadera
 3. Hotel Galizia ligger och väntar härhemma, och den ser jag fram emot att ge mig på. Kanske ganska snart :-)

  Oline Stig vill jag också läsa så småningom.

  Resten får jag väl se vad du tycker.

  Igår stod jag för övrigt med tjocka Halvbrodern i handen, men lät den stanna på biblioteket. Den kändes lite för tjock just nu, men så småningom...!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst två:
  Oline Stig är modig som berättar om en familjehemlighet; att norska farmor och farfar var med i nazistpartiet. Varför?
  Och Herta M återberättar Oskar Pastiors upplevelser i ett ryskt arbetsläger. En stark, poetisk vittnesskildring (som jag inte kan släppa). /JanB

  SvaraRadera
 5. PS "Dark Back of Time" på gång på svenska: "Tidens mörka rygg"! Jan

  SvaraRadera
 6. Vixxtoria - Vi har nog en del berikande eskapism framför oss, hoppas jag :)

  Jan B - Sitgs roman läste jag första sidorna av igår sedan tog sömnbehovet över. Müller drar jag mig för att läsa på samma sätt som jag drog mig för att ta itu med De fattiga i Lodz. Men den ligger ju där nu..

  Jag associerade inte alls först angående Dark back of time - men nu vet jag! Javier Marias! Så roligt! Jag gillar verkligen dessa återkopplingar du gör (och vilket minne du måste ha..).

  SvaraRadera
 7. Ja, jag har ju hyllat Glas och aska tidigare, och det är verkligen en my bra roman- vad kul att du ska läsa den:) Claudels Grå själar ligger hemma hos mig i väntan på läsning, så det ska bli intressant att höra dina tankar kring Brodecks rapport. Och sedan ska De fattiga i Lodz så snart som möjligt bli oxå min storslagna läsupplevelse:)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!