söndag 27 mars 2011

Veckan inleddes med balett och avslutades med wrestling

allt signerat Darren Aronofsky. Just nu tänker jag på likheterna och olikheterna mellan den spröda men fysiskt starka och av inre demoner plågade Nina (Natalie Portman) och den hårt prövade Randy (Mickey Rourke). Den ena i början av sin perfekta karriär, den andre på fallrepet.

I Black Swan råder välrepeterad perfektion på scenen medan det bakom kulisserna pågår mentala och verbala draman. I The Wrestler utspelas våldsamma scener inför publik, där blodet rinner, medan det i omklädningsrummet är en vänskaplig stämning.

Ninas inre drama, kanske sker det mesta av det hemska inuti, och märkliga relationer. Randys yttre drama och trassliga relationer. De står båda, kanske självvalt ensamma, mitt i det som skulle kunnat vara deras sammanhang.
Kanske har regissören en faiblesse för självplågare? Men det är svårt att bortse från lockelsen i att se dessa människor nöta sina kroppar, utsätta dem för påfrestningar som ingen normal människa skulle klara av. Driva sig själva till det svarta. De är så olika. Nina och Randy. Men ändå så lika att jag tror de, om de träffats, skulle lutat sina huvuden mot varandras och bara andats.

5 kommentarer:

 1. Intressant dubbelrecension. Blir sugen på att se the wrestler faktiskt, nu när jag tokgillade Black swan.

  SvaraRadera
 2. Det var svårt att inte tänka dubbelt... Trodde inte Wrestler var en film för mig, men det var det. Och Black Swan, den präglade mig mentalt större delen av veckan. Vilket oerhört stark film det var.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte oxå my om Black swan, Dock kanske inte riktigt så my som jag hoppats- men det beror nog till stor del på de rent fåniga förväntningarna; jag & pojkvännen hörde talas om denna film för dryga året se´n, och har väntat sedan dess, och triggat varann i vilken fantasstiskk film detta skulle bli..;-) Ibland kan orimliga förhoppningar om mästerverk bli lite fel...Se gärna oxå Aronofskys The Fountain- my speciell!!

  SvaraRadera
 4. Jenny - jag var nog, trots alla recensioner, ganska oförberedd på kraften i Black Swan och blev rätt överväldigad :)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!