lördag 23 oktober 2010

Passion i Milano

Det går inte att känna sig chic i cykelhjälm! Jag har misstänkt det och insett att det stämmer efter två dagars behjälmade turer till jobbet. Chict är det däremot i Milano där filmen Kärlek på italienska utspelar sig. Den har nu äntligen nått Gävle! Fast titeln? Vad var det för fel på Io son l'amore - som på engelska tolkats I am love?
Filmen är dramatisk som en opera och musiken slår an tonen för dramat som utspelar sig. Vi möter den anrika familjen Recchi där modern Emma spelad av Tilda Swinton står i centrum för handlingen. I filmen ett materiellt överdåd, ett hus som verkar hämtat ur fantasin, gnistrande juveler och tjusiga middagar. De verkar har det väldigt bra. Men med maken på affärsresa och barnen utflugna på väg att finna sina egna liv söker Emma något mer. Hon finner en älskare i kocken, sonens vän. Förhållandet växer till en passion så stor att ingenting annat har betydelse. Allt ska skalas av, kläs av. I Swintons nakna, uttrycksfulla, ansikte gestaltas skeendet som blir alltmer dramatiskt och hastigt ställs allt på sin spets.

Att vi, maken och, jag lämnar salongen med vissa orätade frågetecken kanske inte är negativt? Men blev filmen mer öppen än som var från början tänkt? Ibland också kanske helt avsiktliga klippfel - där bilder från senare förebådar vad som komma skall? Ibland är det überdramatiskt. Det är så italienskt det kan bli och för mig som alltid längtar dit är det njutbart. Med musik och expressiva bilder tecknas ett klassiskt familjedrama eller kärlekshistoria och skapas en riktigt stark filmupplevelse. En annan film gjorde sig lite påmind.

5 kommentarer:

 1. Den här står naturlitgvis på Bokomatens Att-se-lista också. Ska bli intreassant om jag håller med om frågetecknen. Däremot är jag 100% överens med dig om att titeln är bizarr??? Får ju folk att tro att det är en klämkäck romantisk komedi?

  SvaraRadera
 2. Spännande se om det är en Bokomatsfilm! Och om det verkligen var några ? i den...

  SvaraRadera
 3. Åh vad kul att du nu sett-och gillat!- Kärlek på...Jag håller med om att den bitvis är både "pompös" & ngt frågetecknig...men också helt j-a fantastisk! Jag uppskattade den verkligen-själva historien (och miljöerna!) liksom Swintons skådespel gjorde den till 100% filmupplevelse. Jag såg i somras (i Manchester av alla ställen;-) oxå En sydfransk affär. Efter dina fina ord om den hade jag rätt höga förväntningar...och jag gillade den helt klart. Kanske tyckte jag att berättelsen kändes lite tunn på ngt vis under själva filmens gång. Men efteråt har den växt i mitt minne, och det är alltid ett gott betyg. I helgen såg vi Sofia Coppolas nya Somewhere, som jag blev,om inte besviken på(jag tyckte my om Lost in translation), så nog åtminstone rätt oberörd av. Den är sevärd, men kanske ngt intetsägande, "vad vill hon med detta?", liksom....Skulle vara urkul om du ser den och berättar!

  SvaraRadera
 4. Jenny: Kul du gillade den så mycket!! Den var så bra!

  När jag var i Venedig gjordes my reklam för Coppolas film som visades (prisades?) där. Är nyfiken på den så jag hoppas den dyker upp i Gävle så småningom! Gillade också Lost in translation (och Marie Antoinette fast på ett annat sätt).. vi får se hur jag tycker om den nya.

  En sydfransk affär gillade jag nog my för Scott Thomas skull, så tänker jag så här i efterhand i alla fall. Bra den växer med avståndet i alla fall..

  Funderar på en annan film som kommer hit snart, också den italienska någonting. Minns inte titeln. En italiensk familj etc.. vet du vad jag menar o har du sett?

  SvaraRadera
 5. Javisst! Du menar nog "En italiensk familj på gränsen till sammanbrott". Och ja, jag såg den i somras. Den var väl okej...men rätt fjantig bitvis. En halvkul komedi som hade ngt, men som helhet...nja. Det tramsiga blev liksom för mycket till slut. På tal om komedier annars (av-hoppas jag!-en helt annan klass) så går Woody Allens (som jag Älskar)nya film Du kommer att möta en lång mörk främling, upp på bio här i Sthlm på fredag. Den verkligen längtar jag efter! I min värld är höst+Woddy Allen-film en briljant kombination..:-)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!