onsdag 27 oktober 2010

Ljuv musik uppstod

Planen är att inte låta hösttröttheten ta över, att istället göra fina, roliga saker. Så igår kväll traskade maken och jag till Gävle konserthus för att möta en av stadens nya medlemmer. En stor, spegelblank Steinwayflygel som smyginvigdes av Per Tengstrand. Pianisten är känd även för mig som annars förknippar klassisk musik mer med kompositörer än med specifika musiker.

Flygeln presenteras och spelar sedan upp sitt stora register av toner och klanger. Jag ser pianistens snabba händer förflytta sig i kända stycken som låter som nya. Händerna avspeglas som snabba spindlar i flygelns front. Snabbt snabbt förhäxande. Var sitter musiken och minnet av den? Undrar jag. I huvudet, kroppen, händerna, hjärtat? Så berättar Per Tengstrand, mellan styckena, att det var genom Franz Liszt (1811-1886) inflytande som konsertpianster började spela utan notblad framför sig. Det är en konst i sig att minnas.

Ett stycke av Liszt tar oss till underjorden och ger en litterär prägel åt kvällen - titel på det spelade är "Efter läsning av Dante". Chopin är där också, förstås, tillsammans med bland andra Stenhammar, Grieg och Mozart. Chopins Nocturner är jag väldigt förtjust i. Jag lyssnar gärna på dem hemma och drömmer om att höra dem framföras i konsertform. En hel kväll med bara dem. Nu avslutas konserten med en sådan Nocturne. Med det är jag nöjd - särskilt som kvällen i sin helhet var en otroligt fin och fascinerande upplevelse.

2 kommentarer:

  1. Vilket bra konsertprogram! Begåvade kompositörer och en begåvad pianist som berättar emellan. Grattis till den nya flygeln!

    SvaraRadera
  2. Ja, jättebra!
    Jag hoppas flygeln får vara mycket med de andra musikerna på scenen.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!