torsdag 14 oktober 2010

Let's misbehave!

Det finns ju film också! Ett tips från en kollega ledde till en mycket trevlig filmkväll hemma i soffan. En pjäs från 1924 skriven av Noel Coward har 2008 gjorts till film av Stephan Elliott, med Jessica Biel, Colin Firth, Kristin Scott Thomas m fl i rollerna. Easy Virtue eller Små skandaler är en underhållande och skarp historia fylld med snärtiga repliker och ett slags skruvat allvar.

Biel i rollen som amerikanskan och rallyföraren Larita äktar den yngre John Whitaker. Tillsammans åker de till Johns äktengelska familjegods och möter en desiullsionerad far som motvilligt kommit hem efter kriget, ett par till en början beundrande systrar och inte minst, en härskande mor i Scott Thomas skepnad. Det som utspelas på godset är en tragikomisk historia där Laritas frigjordhet ställs mot mrs Whitakers konservativa seende. Det blir en kamp mellan dessa båda om John men också om rätten att leva sitt liv på det sätt man vill. Hemligheter avslöjas medan jakt, bal och andra sociala umgängen pågår. Allt förpackat i en snygg kostym. Det är riktigt riktigt bra...så bra att jag nog ser om den innan den lämnas tillbaka.

14 kommentarer:

 1. Åh, men den här har jag faktiskt inte sett!! Vad glad jag blir! Känns som en film jag måste komma över å det snaraste! Behöver verkligen något lagom uppiggande.=)

  SvaraRadera
 2. My kul att du skriver om film igen Hermia!! Har lite grand saknat våra filmdiskussioner..;-) Denna har jag inte sett, men OM jag vill!
  Scott Thomas är alltid en favorit hos mig, och hon allena är oftast tecken på en bra film- och den här verkar ju rätt oemotståndlig! Skriv gärna mer om film i kommande höstmörkret...jag är alltid taggad på det(som du ju vet;-)

  SvaraRadera
 3. Nu har jag också sett och tyckte mycket om. Som en liten karamell eller pralin nsästan. Snyggt förpackad och med rappa repliker. What's not to like?:)

  SvaraRadera
 4. Bokomaten - så roligt du såg så snabbt - ovch gillade!

  Jenny - jag kom av mig lite i bloggandet och särskilt i filmskrivandet. Såg New York I love you för ett tag sen på bio - nästan oväntat bra. Skickligt ihopvävda berättelser. Har du sett? Inspelad på hederlig VHS väntar en fransk film som gick häromveckan, m Valeria Bruni. Hoppas hinna se den i helgen. Har du sett ngt bra på sistone?

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset! Älskar den där typen av filmen så ska se till att få hem den fort som bara den =)

  SvaraRadera
 6. Lina K - roligt filmen hittat till dig också. Hoppas du gillar!

  SvaraRadera
 7. Och nu har jag ett nytt tips till dig. Relative Values är och också en filmatisering av en Noel Coward fast några år äldre. Även den med Colin Firth och handligen är slående lik. Amerikansk fästmö (inte fru) som ska träffa fästmannens adliga familj och besöka ägorna för förstå gången..

  SvaraRadera
 8. Bokomaten - åh, så spännande! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Ja visst, har sett och tyckte my om New york I love you. Såg du oxå Paris je t´aime? Det är ju oxå en episodfilm där en rad olika regissörer ger "sin" bild av staden. Och det är tydligen på gång med fler filmer på samma tema; om jag minns rätt var Shanghai en av de städer som ska "portätteras". Annars har jag sett en hel massa bra film senaste tiden! Så sent som igår Susanne Biers nya Hämnden, och norska Upperdog (nominerad t bästa nordiska film av Nordiska rådet). Båda himla bra. Andra filmer jag verkligen tyckt supermy om är den animerade Mary & Max (helt underbar) och Kärlek på italienska (m en suverän Tilda Swinton i huv.rollen) Se dem!!

  SvaraRadera
 10. Jenny - tack för fler tips!
  Parisfilmen såg jag också, gillade!! Minns jag fel eller var det så att den innehåll mer från varandra separerade berättelser medan NY-filmens var mer sammantvinnade? Kärlek på It hoppas jag komma iväg och se alldeles snart när den går upp i Gävle. Hämnden kanske också - har gillat annat av Bier. Dansk film överhuvudtaget är ngt extra... Ser Brottet på tv nu och jämför med svenska dito som blir så bleka.

  SvaraRadera
 11. Ja, du har nog rätt om att Parisfilmen var mer ihophållen. Men visst är det ett tilltalande filmkoncept detta, att låta staden spela "huvudrollen" och ges olika tolkningar av olika regissörer? Jag gillar verkligen den idén. Och på tal om Paris...det finns en film från 2008 med bla Juliette Binoche (och Romain Duris och Fabrice Luchini)som heter just "Paris", och som jag tyckte väldigt my om, se om du kan hitta den på DVD, jag tror du skulle gilla;-) Och om dansk film, ja visst görs det my bra sådan! Du har säkert redan sett, men om inte; Biers Älskar dig för evigt är helt fantastiskt bra. Sedan bara måste jag få tjata lite mer om den australiensiska Mary & Max...det är en slags leranimerad film, baserad på en sann historia. Och så hjärtskärande, underfundig, tänkvärd och rolig! Missa inte den, den borde verkligen "alla" se!

  SvaraRadera
 12. Jenny - håller med dig om konceptet kring stadfilmerna. Det blir intressant se hur de kommande bilr!

  Paris m Binoche har jag hört talas om men antingen missat i Gävle eller så har den inte kommit hit. Minns den lockade mig. Fast det räcker med att Binoche är med för att jag ska tro att jag gillar!

  Mary & Max lägger jag på minnet! Tjat lönar sig :-)

  SvaraRadera
 13. Hermia: Härlig film! Tack för tipset. Jag ville se om den, men hann inte! Scott Thomas är alltid såå bra, på eng och franska (utom i Arsène Lupin)! JanB

  SvaraRadera
 14. Så roligt du också sett, Jan B! Gillar också Scott Thomas väldigt mycket, särskilt i de franska. Men då har jag inte sett den du nämner... Där ett mer lågmält skådespeleri, ett ansikte som uttrycker allt. Det är bra!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!