onsdag 9 juni 2010

Husligt

"Vi är det stoff som drömmar vävas av
och våra korta liv är omfamnade av sömn"

En bok som kommer utgöra en del av min sommarläsning är Husbibeln av Nina Ericson och Maj-Britt Andersson. Den kommer att bli min guide under sommarens inomlandsresa bland vackra gårdar och djupa dalar.

Boken är tjock som en bibel och texten överraskande poetisk med associationer till synes långt från gårdarnas väggar. Här och där citat av litterära storheter, som det ovan av Shakespeare, och så texter: En med rubriken "Inre och yttre rum" där Virginia Woolf bildar utgångspunkt. (Det påminner mig om att jag har lite mindre än halva Orlando kvar att läsa.)

Med de poetiska texterna och de konstfulla bilderna av exteriörer, interiörer och vackra landskap som tar andan ur en har jag en mycket vacker bok framför mig.

I begynnelsen boken, huset:

"Men i själva verket är varje läsare, när han läser, sin egen läsare. Författarens verk är bara ett slags optiskt instrument som erbjuds läsaren för att hjälpa honom att urskilja det som han utan denna bok inte skulle ha sett hos sig själv." Marcel Proust.

3 kommentarer:

  1. Åh, den skulle jag läsa. Har ett par andra fina böcker om hus i karongkaoset men den tror jag faktiskt att jag bara stått och hållit i handen flera gånger utan att den fått följa med hem.

    SvaraRadera
  2. Jag har bläddrat i den mer nu och rekommenderar att lånar hem den kanske efter kartongkaoset! Men se till att inte ha för mycket annat att bära på för den är rätt tung ;-)

    SvaraRadera
  3. Hmm... låter som en finfin bok, men kanske innan resan snarare än under resan om den är så tung? Vad trevligt med en rundtur i Sverige.

    SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!