onsdag 16 juni 2010

Adjö Malina, Bonjour tristesse

Efter Ingeborg Bachmanns Malina kändes det skönt att välja något mer rakt berättat. Valet föll på Bonjour tristesse (1954) av Francoise Sagan, vilket jag är väldigt glad över. Det är ju en snygg, skärpt och spänstig kortroman som snabbt förmedlar en ganska speciell stämning där livsnjutningen går i riktning mot dekadensen. Det är sommarförälskelser och drinkar, sköna stunder på stranden. Men det ljuva livet varar visst inte för evigt, vilket unga Cécile snart erfar. Det ingick ju inte i hennes planer att pappan skulle bli kär på riktigt och att en tredje person skulle bli en del av det fria far-dotter-livet. Det är skickligt skrivet och jag blir väldigt nyfiken på Sagans andra texter.

Nu följer läsning av Christopher Isherwoods En enda man (1964) som delar utgivare med Malina. Även denna är försedd med Liselotte Watkins illustration.
Idag boken, imorgon filmen. 6 sidor lästa 146 kvar - vi får se om det går.

12 kommentarer:

 1. Åh, roligt! Jag vill gärna se filmen också. Läste boken för några år sedan och den sitter fortfarande kvari huvudet. Den sköna lugna stämningen. Bonjour tristesse är ett genialiskt namn.

  SvaraRadera
 2. Jag såg filmen Bonjour Tristesse för ca ett år sedan, men måste nog säga att jag blev lite besviken...den kändes lite ytligare och glättigare än vad jag trott om den. Men jag borde absolut läsa boken oxå.Ska bli kul att höra vad du tycker om filmen, när du både sett och läst Bonjour Tristesse(och jag håller med Bokomaten; vilken fantastisk titel!) Isherwoods En enda man har jag äv den sett filmversionen av, som ju kom här i vintras av Tom Ford.Och den tyckte jag var helt otrologt bra! Mycket välgjord, superbt skådespeleri av Colin Firth och Julianne Moore- och miljöerna; såå snygga...Men naturligtvis är jag jättenyfiken på boken oxå. Jag har hans Farväl till Berlin (som ju filmen Cabaret bygger på) liggandes hemma, men har ännu inte läst den- bot och bättring på detta!

  SvaraRadera
 3. Hm.. jag måste ha varit otydlig - det är En enda man-filmen jag ska se, går på bio nu i Gävle. Bonjour Sagan vill jag förstås se också, men inte just idag. Pågående läsning Isherwood, avslutad läsning Sagan. Inte för att det spelar SÅ stor roll, men ändå :-)

  Fick en aha-upplevelse igår när jag insåg att Isherwood lagt grunden till Cabaret. Den boken finns ju dessutom i nyutgåva!
  Filmen (En enda man...) blir intressant, boken är hittills en positiv o originell upplevelse!

  SvaraRadera
 4. Och så vill jag förstås se filmen Bonjour tristesse, men den kanske är svår att få ta i? Inspelad 1958 om jag förstår rätt. (www.imdb.com)

  SvaraRadera
 5. Och den nya heter visst "bara" Sagan, inte "Bonjour Sagan" som jag trodde. :-)

  SvaraRadera
 6. Hi, hi,nu tror jag det blir mer &mer komplicerat:-) Jag trodde du menade filmen Bonjour Tristesse av Otto Preminger från 1958..! Det var iaf den jag bubblade om. Bonjour Sagan har jag oxå sett- och den tyckte jag var my bra, och gav en spännande & gripande (rättvisande eller ej) bild av Francoise Sagans liv. Men vad kul att det ÄR En enda man du ska se som film- hoppas du gillar den lika my som jag gjorde!

  SvaraRadera
 7. Vilken tur vi rett ut det :-)
  Ser fram emot en fin filmkväll!

  SvaraRadera
 8. Sagan är en av min favoritförfattare, hennes böcker fyller mig med livslust, med melankoli, med drömmar om varmare länder, mer pengar och en ljuv ungdom, Men allra mest fyller hon mig just med liv. Bonjour tristesse var den första boken jag läste av henne och den har en varm vrå i mitt hjärta.

  Såg filmen om Sagans liv för något år sedan och den berörde mig djupt, den visade upp ett liv bortom bokraderna som inte kanske var det liv man trodde hon levde, men som ändå stämde väl in på det hon skrev.

  SvaraRadera
 9. Och då måste jag ju också inflika att jag sett En enda man OCH ÄLSKADE den. jag förväntade mig verkligen att den skulle vara snygg meni nte att den dessutom skulle vara så himla bra! Dessutom var den ännu snyggare gjord än vad jag ahde kunnat hoppas på. Snygga klipp, snygga kameravinklar, ljus, bildkomposition, kläder och design och ovanpå det en historia som grep om hjärtat med en hjärnklo! hoppas så att du inte blir besviken. Eller vad säger jag, det kan du inte bli.

  SvaraRadera
 10. Bokomaten - nej, det gick ju inte bli besviken på den! Tom Ford har störtkoll på det hela och det är verkligen supersnyggt.

  Jag är jag: Vilka inspirerande ord om Sagan! Då ska jag botanisera vidare så småningom. Tack!

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Roligt att läsa ditt inlägg om Bonjour tristesse! Jag fick boken får några dagar sedan och nu vill jag läsa den!

  //Liolej

  SvaraRadera
 12. Liolej: Hoppas du gillar den! Jag håller på med min andra Sagan nu - den är helt olik den första!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!