måndag 30 mars 2009

Tematrio - Nobelpriset

Lyran startar Tematrio med frågan:

Vilka är dina tre favoritböcker skrivna av författare som erhållit Nobelpriset?


Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez (pristagare 1982)
Boken var kurslitteratur på Högskolan i Falun för så där 100 år sedan. Minns lyxen att få ligga hemma i sängen och bara läsa denna fantastiska roman. Minns vindlingarna i krönikan, hur personer och namn avlöser varandra. Minns blommorna som faller från himlen. Innan dess var Isabelle Allende magisk realism för mig, så inte längre. Fortfarande är detta en av de allra bästa böcker jag läst.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf (pristagare 1909)
Denna skröna läste jag för andra gången under samma period som ovanstående lästes. Jag fullständigt älskar berättelsen och språket och förstås berättelserna i berättelsen. Oemotståndligt mästerverk.

De blåaste ögonen av Toni Morrison (pristagare 1993)
Det första men inte sista jag läst av Morrison och en av förra årets bästa böcker. Så här avslutade jag mitt bloggande om den: Morrison berättar elegant kvillrande med exakthet om att vara svart i ett vitt land, om att vara fattig och utstött, längst ned i alla hierarkier. Det handlar om barnets utsatthet i ett samhälle med frustrerade vuxna. Författaren skriver på ett sätt som gör att jag tycker mig förstå precis hur personerna känner, jag känner deras skam, deras underlägsenhet. Och det gör ont.

6 kommentarer:

 1. Hundra år av ensamhet ser jag verkligen fram emot att läsa. De blåaste ögonen gjorde jag tyvärr inte rättvisa eftersom mitt läsande då var så splittrat. Men det ska bli mer Morrison.

  SvaraRadera
 2. Jag valde också Marquez. Egentligen läste jag den för tidigt (15 eller 16 år), men jag vågar inte läsa om den och ta risken att den inte ger en likartade upplevelse igen.

  SvaraRadera
 3. Lyran, mer Morrison vill jag också läsa.. Hoppas du får bättre bild av annat av henne.

  Marianne, jag läste Marquez-romanen som 20-åring och inte heller jag vågar läsa om den..Jag vill verkligen inte bli besviken på den eller frånta mig själv det starka mötet.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar Toni Morrison, och har läst nästan alla hennes böcker. Jag är faktiskt glad att kunna säga att nästan alla är ännu bättre än De blåaste ögonen, och då är den boken ändå riktigt bra! Men jämfört med de flesta böcker hon skrivit senare, så innehåller de ännu mer av hud, blod, lukter och smaker. Men jag tänker ofta på vissa sidor ur De blåaste ögonen; korta scener av glädje i annars hårda liv. Hon är en stor författare.

  SvaraRadera
 5. Tack själv, Bai!

  Jenny B; Morrisons böcker är fast förankrade på lästlistan. Önskar mer timmar och möjligen snabbare lästakt..

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!