lördag 14 mars 2009

Avslut: Leviatan

Nej. Jag vet inte vad jag ska skriva eller tycka om Paul Austers Leviatan. Läs hellre vad Holly Hock skriver om boken.

(Inför Orakelnatten kände jag stor förtjusning, inför Leviatan mest likgiltighet. För det här är en berättelse som inte får fäste hos mig. Det är kvinnorna i romanen som är de intressanta - det manliga berättarjaget och mannen/vännen han berättar om blir inte verkliga, fylls inte ut. Det är ett problem tycker jag för Auster att han låter ett jag återberätta ett händelseförlopp som innefattar en del mer eller mindre trovärdiga skeenden. Jaget berättar inte tillräckligt om sig själv för att bli riktigt intressant, men inte heller det som återberättas blir intressant och jaget har inte full tillgång till de personer han berättar om vilket minskar berättelsens djup. Det här fungerade inte för mig men jag är fortsatt nyfiken på Austers författarskap.)Sidospår, kuriosa eller dyl: Karaktären som berättarjaget slutligen lever tillsammans med heter Iris. Iris heter också huvudpersonen i Siri Hustvedts Ögonbindeln. Siri och Iris, framåt och bakåt.

På försättsbladet nämner Auster konstnären Sophie Calle, sammanhanget är enligt Wikipedia detta:

"Calle asked writer and filmmaker Paul Auster to "invent a fictive character which I would attempt to resemble"[5] and served as the model for the character Maria in Auster’s novel Leviathan (1992). This mingling of fact and fiction so intrigued Calle that she created the works of art created by the fictional character, which included a series of color-coordinated meals."

4 kommentarer:

 1. Det er mange år siden jeg leste boka, men jeg likte den veldig godt (da). Nå er det lenge siden jeg har lest Auster - leste Orakelnatt da den kom ut. Hadde en god leseopplevelse med den, men var ikke 100 % begeistret.
  Har du lest mange Austerbøker?

  SvaraRadera
 2. Nej, bara dessa två har jag läst. Själva lästillfället, när man väljer läsa en viss bok, och vilka förväntingar man har verkar spela stor roll för hur boken upplevs. Kan tänka ibland att jag läst böcker vid fel tillfälle och därmed missat en god historia. Men det är förstås svårt att veta innan... Jag förväntade mig nog andra saker av denna Austerroman än vad jag fick..

  SvaraRadera
 3. Jeg likte også Leviaten veldig godt. Den norske forfatteren Mattis Øybø har brukt det samme plottet i Alle ting skinner - også en bok jeg likte godt.

  Prøv Brooklyn follies av Auster, den er veldig bra. Det samme er Mann i mørket.

  Jeg liker måten Auster skriver på,og de orginale grepen hans. New York trologien er den de fleste liker veldig godt - sett den også på listen din :-)

  SvaraRadera
 4. Ja, Alle ting skinner er litt austensk og unorsk, og det er bra! Men så har vel Øybø lest mye amerikansk litteratur også, og sikkert blitt påvirket?

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!