söndag 22 mars 2009

Avslut: Revolutionary Road

Det är lätt att bli skeptisk mot böcker som hyllas och lyfts fram både här och där. Därför känns det fint att Revolutionary Road var överraskande bra. Denna starka berättelse skriven 1961, utspelad 1955, grep ordentligt tag i mig. Förortsparet, April och Frank Wheeler, lever som de tror att livet ska levas men är inte alls lyckliga. Deras inre tärs av välanpassningen, de pyr av outtalade känslor. Paret Wheeler drabbas av insikten att livet kan vara något mer, något annat kanske med någon annan. De sätter sitt hopp till Paris, till Europa. Men livet låter sig inte planeras. Den amerikanska drömmen blir till en mara.

Det är hoppingivnade att till synes bortglömda författare kan få en värdig renässans, likt Gun-Britt Sundström med Maken. Filmen Revolutionary Road har jag inte sett och vill nog inte heller se. Det är smärtsam roman att bära med sig. Jag tänker på en annan film istället, Förvisningen. Även den om ett par som inte kan prata med varandra men upprätthåller något slags fungerande yttre.

8 kommentarer:

 1. Jeg har tatt med meg Revoltionary Road hjem fra biblioteket. Skal lese den, og gleder meg til det.

  SvaraRadera
 2. Jag börjar bli riktigt sugen på att läsa Revolutionary Road jag också. Ska notera den på önskelistan.

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas jag får dela era tankar om den så småningom!

  SvaraRadera
 4. Nej men, vill du inte se filmen? Utan att ha läst boken tyckte jag att den var både stringent och djupt inkännande. Om några år, kanske?

  SvaraRadera
 5. Revolutionary Road står i min hylla och väntar på att läsas! Ser mycket fram emot det.

  SvaraRadera
 6. Nämen jag trodde jag var sist kvar som inte läst boken... det känns som att jag läst om den på var och varannan blogg.. Nu ser jag fram emot att ev få ta del av era tankar!

  SvaraRadera
 7. Jeg har lest den - og likte den veldig godt. Litt whos afraid of virginia wollf.. HVilke film referer du til: forvisningen?

  SvaraRadera
 8. Janke; Filmen har jag skrivit lite om tidigare, en rysk med Maria Bonnevie i en av huvudrollerna. Här finns lite om den: http://www.imdb.com/title/tt0488905/

  Tack vare dig läser jag den fantastiska romanen om Pippa Lee! På engelska dock..

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!