söndag 17 augusti 2008

För några år sedan

läste jag Det femte barnet och Ben, ute i världen av Doris Lessing. Om jag inte hade läst om romanen Martha hos Jenny B hade det nog dröjt ytterligare en obestämd tid innan jag på nytt läst något av författaren. Men det jag läste om boken var oemotståndligt.

Jag instämmer i Jenny B:s hyllning av Lessings stora roman. Detta är fantastisk litteratur! Första romanen av fem om Martha tar oss med till farmen där huvudpersonen växer upp omgiven av sina föräldrar och några grannar. När det blivit sent 30-tal skaffar sig Martha en anställning och rum i stan. Här dras hon in i ett ganska vilt leverne i olika gäng, där alkohol är en viktig beståndsdel.

På ett inträngande sätt skildrar Lessing Martha och hennes känsloliv. På ett fint och närgånget sätt skildras Marthas både inre och yttre skeenden. Det finns ofta en diskrepans mellan vad hon vill göra, vad hon gör och vad hon tänker. När hon vill sitta med sina böcker, hon är bokberoende och kunskapstörstande, ägnar hon sig åt att hänga på sportklubben. I tanken är hon ofta någon annanstans än där hon egentligen är.

Med en antropologisk skärpa beskriver Lessing både de sociala normer och relationer som finns mellan människorna i Marthas hemmiljö men framförallt i stadsmiljön. Det handlar dels om förhållandet mellan tjänare och herre men också om det mellan ungdomarna. Där finns regler upprättade för vad man får och inte får göra. Med vilka man får umgås och i vilka former. Lessing låter Martha genomskåda det hon ser - ibland känns det som att den värld Martha betraktar är helt transparent för henne. Ändå agerar hon ofta mot sin egen vilja.

Romanen är ett kvinnoporträtt men lika mycket ett porträtt av ett land och om en ny tid i skuggan av det annalkande kriget. Jag ser fram emot att så småningom ta del av de andra böckerna om Martha.

4 kommentarer:

 1. Vad bra att du gillade Martha Quest! Det är en fantastisk bok. Du beskriver den väldigt bra.

  När jag tittade på listan över Lessings böcker och prickade av vilka jag ville läsa, blev det 25 stycken. Nästa gång var jag litet hårdare, och fick det till 15 böcker jag absolut ville läsa. So many books, so little time!

  SvaraRadera
 2. Tack! Nu kanske jag äntligen kommer loss med Martha ... har börjat flera gånger men fastnat.

  SvaraRadera
 3. Får mig att vilja boken just pga den antropologiska ansatsen men det är framför allt det du skriver i de två sista styckena i ditt inlägg som gör mig mycket nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 4. Roligt att som inspirerad även kunna inspirera!

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!