söndag 31 augusti 2008

Mitt botaniserande bland

bibliotekets filmer fortsätter. Där finns en av de filmer där Marilyn Monroe medverkar - How To Marry a Millionaire. Innan jag läste Joyce Carol Oates roman Blonde som skildrar Monroes liv hade jag snudd på inget intresse av stjärnan, men nyfikenheten väcktes av berättelsen. Fast det har dröjt tills idag för mig att faktiskt se något med henne.

I dagens matiné hyr tre damer spelade av Monroe, Lauren Bacall och Betty Grable en takvåning som utgångspunkt för att snärja var sin miljonär. Hjärtat visar sig dock ta sina alldeles egna vägar...

Genom att bortse från filmens 50-tals värderingar tycker jag det är en underhållande historia. Jag har svårt för att inte gilla de gamla klassiker jag ser, bedömer dem kanhända enligt en annan skala än dagens moderna filmer. Det är roligt att se alla vackra kläder passera förbi och jag förstår att filmen nominerades till en Oscar för bästa kostym. Dessutom befinner vi oss mitt bland New Yorks skyskrapor.

Bokomaten tipsade mig tidigare om ett gäng filmer varav tyvärr bara en finns på biblioteket - Riddarfalken från Malta med bl a Humphrey Bogart. Den ser jag nu fram emot att se.

För oss som jobbar lördag har jag lärt mig att måndag är kompdag. Ledig i morgon med andra ord. Jag hoppas på en morgondag med sol, värme och en trevlig läsplats utomhus. En kopp te och en smörgås, kanske i Hemlingby, Gävles fina skogsmotionsställe. Fast med tanke på att man spottat björn där känns tanken på skogspromenad inte så värst tilltalande. Sitta i sol vid kafé kan man dock göra. Svårt en dag som denna att inte tänka på de människor i världen som inte alls har så sedesamt väder som vi har.

3 kommentarer:

 1. Åh, nej. Jag ser att du påbörjat samma bok som jag är sugen på. Nu kommer jag inte våga läsa vad du bloggar om den. Vill inte förstöra eller förstora förväntningarna på den.

  SvaraRadera
 2. Oh, gillar den här filmen också. hade en Marilyn Monroe-period som liten flicka, som så många andra... men såg så många filmer jag kom över med henne också. Tycker nog bäst om "Some like it hot". men är ju förtjust i Lauren Bacall som sagt så gentlemen föredrar blondiner är sååå mycket nostalgi det med. Och så fina kläder.:-)

  SvaraRadera
 3. Dora: Tur det går att inte läsa blogginlägg ;-)

  Bokomaten: Hm, jag måste ha missat Monroe-period. Tar kanske igen det nu... Lauren Bacall vill jag också se mer av.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!