måndag 5 maj 2008

"Det börjar i Mexico City 1975 och slutar i ett frågetecken i Sonora 1976."

Så presenteras boken jag läser i förlagstexten. Det handlar om De vilda detektiverna av Roberto Bolaño, en latinamerikansk kultroman. Det är en myllrande historia med ett sammelsurium av berättarröster. Först ut är den nästan 20-årige dagboksskrivaren och inälvsrealisten Garcia Madero. Han är litteraturälskaren som nyss upptäckt vad sex kan innebära. Hans dagboksanteckningar avlöses i romanen av ett otal röster som jag inte hittat någon röd tråd i ännu. Alla berättar de om Arturo Belano och Ulises Lima, poeter på jakt efter en försvunnen diktare. De rör sig i en värld av droger och hemliga tidskrifter. Historierna om dem säger emot varandra, bekräftar varandra, spinner en väv som läsaren på ett behagligt sätt fastnar i. Hermia är uppslukad och kommer så vara tills de dryga 700 sidorna passerat förbi den vandrande blicken.

4 kommentarer:

 1. Fniss, jag började på den förra våren, eller var det kanske sommaren. Börjar bli sugen att fortsätta nu. Vet inte ens varför jag gjort ett uppehåll, jag älskar den ju!

  SvaraRadera
 2. Och för mig har den hamnat under andra böcker - trots att jag också är riktigt förtjust i den... Ska genast återuppta den vindlande läsningen!

  SvaraRadera
 3. Jag lånade den här, för att jag blev helt förälskad i omslagstexten, men sen blev det inte att jag läste mer än typ 10 sidor. Varför? Jag gillade ju vad jag läste...mysterium. Omlånas skall den snarast, alltså.

  SvaraRadera
 4. Camilla: Ett mysterium - ja faktiskt! Har nu, inte utan vånda, återbördat boken oläst till biblioteket.

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!