lördag 24 maj 2008

I couldn't care less

men ändå kommer jag att sitta där. Motvilligt hejande. På Charlotte. Perelli. Men det finns ju finfina praliner och gott portvin. Portvin, som jag inte hade druckit om det inte varit för att en annan bokbloggare gjort mig nyfiken på smaken.

Längtar egentligen efter läsro. Den som sneglat mot min pågående läsning i högerspalten har sett att böckerna olästa avlöst varandra. Har inget fokus, ingen koncentration. För avancerade texter eller för tjocka romaner undflyr mig. För många egna tankar slåss om uppmärksamheten. Och däri är förstås inget fel. Men att bli störd av sig själv när jag vill ägna mig åt ett av mina stora intressen - litteratur - är frustrerande. En del andra sysselsättningar får tankarna att stanna av, skapar känsla av flow, flöde. Men i läsningen krävs min totala närhet, krävs att min hjärna är med. Obehöriga tankar kan inte stängas av.

Och så är det detta med bloggandet och bloggarna som översköljer mig med boktips. Ju mer jag "lär känna" de bloggare jag läser desto mer tar jag till mig av deras tips, desto mer vill jag läsa. Ofta lite senare, lite efter men ändå. Det är intressant att se hur boktips genererar nya läsare, hur ibland udda titlar dyker upp på flera platser. Bloggarna har för mig blivit en stor inspirationsbassäng som också skapar en del stress. Hur hinna läsa?

6 kommentarer:

 1. Åh, jag håller med. Det är så stressande för mig att få så mycket boktips att jag har börjar dra ner på bloggläsandet. Jag blir knäpp annars! Ha det mysigt med portvinet - jag ska också hälla upp ett glas nu :)

  SvaraRadera
 2. Jag har blivit beroende av att läsa alla bokbloggar. Det tar tid men som jag egentligen skulle behöva lägga på mina böcker sp att jag själv får något att blogga om. Men min koncentration har varit dålig i många år och bloggarna är ju oftast ganska lättlästa.

  Förhoppningsvis har du bara en tillfällig svacka. Själv tog jag inte upp min bok på flera dagar för att jag inte gillade utvecklingen i den, men nu har jag svårt att lägga den ifrån mig.

  SvaraRadera
 3. 1. Läs inte bokhora.
  2. Ta bort din bloog från bloggtoppen.
  3.Läs något du känner för efter att du läst första kapitlet.
  4. Lyssna till dom du har i din närmsta omkrets.
  5. Tja, det finns annat än att läsa?! Som en balkong med sol i ögonen och värmen som gör att man svettas. (mitt största problem är hur ord stavas, använder ofta saol, önskaar att jag hade ett stavningschip i örsnibben). Men det är roligt att läsa vad andra tycker m det man själv läst, det är så olika, det är roligt!
  Signe

  SvaraRadera
 4. Själv har jag 3 stycken böcker på gång just nu och två av dem är det väl tveksamt om jag kommer att läsa ut och den tredje har jag precis börjat på så jag får väl ge mig till tåls lite. Ibland kan det vara svårt att ta till sig alla boktips, veta vilka man skall välja ut eftersom alla verkar lika bra.

  SvaraRadera
 5. Tack för medhåll i bokfloden och konkreta tips! Ett himmelskt elände vara bokläsare just nu, kanske? Härligt ändå hur boken frodas liksom överallt. Kanske infantliseringens tid är på väg att rinna ut.

  SvaraRadera
 6. Är det inte så att ens läsande går lite i vågor? Jag menar, ibland får läsandet stå tillbaka för okoncentrerat tittande på TV för att det är det man fixar och vill just då. På samma sätt som man ibland plöjer tyngre böcker, flera på raken och ibland så kan man sitta med en chick-lit-karamell i två veckor.:-) Är det inte ok att det är så? Det tycker jag.:) Jag tänker inte straffa mig själv för att jag hellre bläddrar i senaste Elle just nu än i en av alla nyinköpta böcker till biblan.. Jag vet ju att jag kommer igång igen.:)

  SvaraRadera

Tack för att du med din kommentar lämnar ett avtryck här!